VUELTA 2020 – Etappe 18 – Madrid, c’est fini.

Ondanks de grote zorgen om het onvermoeibare virus haalde de Vuelta Madrid en is de derde grote ronde volledig afgerond. Met aangepaste parcoursen en vele protocollen mag dat een Godwonder heten. Renners, sponsoren en volgers schenken vanavond een flesje leeg en halen opgelucht adem. Dat geldt zeker voor de laatste winnaar van dit jaar. Pascal Ackermann won met een banddikte van de aanstormende Sam Bennett en pakte zijn tweede zege in deze Vuelta. Of laten we zeggen: anderhalf. Zijn eerste zege kreeg hij in de schoot geworpen na tussenkomst van de jury, met declassering van Bennett tot gevolg.. Vandaag sprintte de Ier zuiver, snel en hard, maar het was net te weinig om op de foto vóór Ackermann af te drukken.

Ook voor zijn manager Patrick Lefevere waren de druiven zuur. Voor de tweede keer miste hij op een haar na zijn honderdste overwinning in de drie grote ronden.  En dan kun je er zomaar zeven maanden op moeten wachten. De ervaren Lefevere zal er niet van wakker liggen. Zijn focus is alweer gericht op het nieuwe seizoen dat op 27 februari van start zal gaan met de Omloop het Nieuwsblad. Vanmiddag belde hij naar zijn poulain Remco Evenepoel die inmiddels al op volle toeren in training is. De jonge Belg zal hem de komende jaren nog meerdere zeges gaan bezorgen in de grote ronden. Waar stapt hij in 2021 op?

Voor de renners valt de gebruikelijke vakantie in het water, evenals de start Down Under. Dat vereist een andere opbouw voor het nieuwe seizoen en dat zal mogelijk in het voordeel van de jongere coureurs zijn. Regionale maatregelen kunnen ook nog van invloed zijn. Renners die veroordeeld zijn tot huisvlijt op de rollers zullen met enige jaloezie kijken naar de coureurs die onbelemmerd meters op de weg kunnen maken. Daarnaast verkeren veel renners ook nog in onzekerheid over hun contract en toekomst. Hopelijk staan er nog nieuwe sponsoren op of maken we kennis met een nieuwe suikeroom, filantroop of megalomane wielerfetisjist met teveel muntjes. 

De Scorito-bloemen gaan naar Geertjan. Hij is de onbetwiste winnaar van onze subpoule en doet dat niet voor de eerste keer. Voor volgend seizoen is hij de te kloppen man in regelmaat, analyse en wetenschap. Daar kan mijn nuchtere koerskennis niet tegenop. Om eerlijk te zijn: de schrijver is moe na drie grote ronden in 14 weken en het is maar goed dat dit de laatste blog is…

Op de fiets won Roglic de Vuelta voor het tweede achtereenvolgende jaar en de Sloveen haalde opgelucht adem in Madrid. Dat is een geweldig resultaat voor hem en de ploeg. Zou hij zijn twee Vuelta-zeges inruilen voor zijn grote droom van een Tourwinst? Pogacar glimlacht minzaam.


Vandaag ruilde Roglic in ieder geval wel zijn fiets in. Exit Bianchi, welkom Cervélo. Waar Dumoulin gaat, volgt de fietsenfabrikant. Hopelijk gaat Dumoulin volgend jaar de goede kant op.

Related Posts