VUELTA 2020 – Etappe 17 – Klein bier wordt grote pils

De ezel zag de steen. Naast de steen lagen twee sleutels voor een oplossing. Eerst doemde de gestalte van Lennard Hofstede op in de dichte mist op de Alto de la Covatilla. De trouwe helper bracht rust en tempo terug in de benen van zijn kopman. Toen de tank van Hofstede leeg raakte was er een tweede geschenk. Soler en Mas namen de Sloveen op sleeptouw en reden hem in een zetel naar de laatste meters. Waarom ze dat deden is me een raadsel. Misschien was het een oude wederdienst of rammelde de berekende Roglic tijdig met de geldbuidel. In ieder geval liet hij niet twee keer binnen twee maanden de eindoverwinning in een grote ronde door zijn vingers glippen.  Morgen neemt hij voor het tweede jaar in successie de rode trui mee vanuit Madrid en dat telt voor de boeken.

De grote rekenmeester Roglic houdt vandaag net voldoende marge op zijn naaste belager, de jaguar uit Carchi. Met vier etappezeges en ereplaatsen maakt de kopman van JumboVisma op bonificatieseconden het verschil met Carapaz. Dat geeft te denken maar doet geen afbreuk aan zijn overwinning. Als je vier zeges boekt en rood en groen pakt heb je recht van spreken en mag je met een brede glimlach de huldigingen ondergaan. Andersom zullen de mannen van Ineos morgen Spanje verlaten met een zuur gevoel. Met een iets sterkere ploeg en meer ondersteuning voor Carapaz was een eindzege voor het grijpen geweest. Dat mag met name Froome zich aanrekenen die maar zeer beperkt zijn benen liet spreken. 

David Gaudu won vandaag de rit en zal de bloemen en envelop vanavond afgeven aan zijn ploegmakker Bruno Armirail. In de lange vlucht was Gaudu onzichtbaar en deed Armirail het werk. Op de laatste klim wachtte Gaudu tot de steile delen om Ion Izagirre en Gino Mäder tot de orde te roepen. De eretitel knecht van de dag gaat echter naar Ide Schelling. Hij buffelde op kop van de groep met klassementsrenners alsof hij nooit anders had gedaan en maakte grote indruk. Ik zag al even een glimps van de nieuwe Gesink. Helaas was Felix Großschartner niet in staat om het beulswerk van Schelling in klinkende munt om te zetten. De Oostenrijker kwam binnen in een groepje met Dan Martin, Cattaneo, Poels en Arensman. U leest het goed; ook Thymen Arensman ging vandaag weer met de beste mannen mee omhoog en rijdt als debutant een Vuelta om door een ringetje te halen.

Wout Poels had vandaag niet de benen om uit te blinken en slaagde er maar net in om zijn zesde positie in de eindrangschikking veilig te stellen. David De La Cruz was mee in de ontsnapping van de dag en maakte ruim tweeënhalve minuut goed op de Limburger. Toch zal Poels tevreden huiswaarts keren nu hij in zijn eerste seizoen als vrije vogel een grote ronde in de top-tien kan afsluiten. Slechts Roglic, Carapaz, Carthy, Martin en Mas trapten harder terwijl talenten als Gaudu en Vlasov achter hem eindigden.

De Nederlandse youngsters waren goed zichtbaar in de Vuelta. Vandaag waren Alex Molenaar en Julius van de Berg mee in de ontsnapping van de dag. In de finale waren Schelling en Arensman veelvuldig in beeld en niet voor de eerste keer. Alleen Kevin Inkelaar was van de debutanten amper te zien. Verder waren Jetse Bol en Dylan van Baarle mee in een ontsnapping, waren Ligthart en Terpstra kort in beeld en deed Koen de Kort zijn werk. Dat geldt zeker voor Lennard Hofstede en Robert Gesink die vanavond en morgen het glas zullen heffen op de overwinning van hun kopman. Hard werken is niet erg zolang het ergens toe leidt. 

In het laatste weekend van de Tour waren de croissants in de aanbieding bij Jumbo. Morgen de tapas of de Spaanse wijnen?
Of krijgt Roglic een volle bonuskaart van de concurrent en mag hij daar een minuutje gratis winkelen van zijn bonificatieseconden?

Related Posts