VUELTA 2020 – Etappe 16 – Dies Natalis

Carapaz draaide vandaag warm voor morgen. Dan gaan alle remmen los en wordt het alles of niets. Roglic snoepte vandaag nog een paar seconden bonificatie. Klein bier, machtsvertoon of onzekerheid? 
Nu de drie grote ronden allen in het laatste weekend beslist lijken te worden tellen ook de kruimels. Met alle boni die Roglic in Spanje heeft verdiend had hij in de Tour het verschil met Pogacar bijna kunnen dichten. Het voelt bijna als zegeltjes plakken in de supermarkt van de zeven zekerheden. Wellicht zetten Carapaz, Mas en Carthy morgen in één keer de joker in en pakken ze daarmee minuten. 

De prijs voor de strijdlustigste renner ging vandaag naar Rémi Cavagna. De stoïcijnse Franse hardrijder was in deze ronde veel in beeld en nog vaker in de aanval. Vandaag strandde zijn poging op twee kilometer van de meet. Als solist was Cavagna net niet sterk genoeg tegen de hongerige wolven van Movistar en Mitchelton-Scott. Valverde en Smith slaagden er niet in om het hard labeur van hun ploegmaten af te maken. Die eer was weggelegd voor Magnus Cort die het moreel bij Education First nog een flinke impuls gaf voor de dag van morgen. De slimme Deen won zijn derde Vuelta-etappe en dat was net als zijn twee eerdere zeges in de laatste week van de ronde. Ausdauer in de derde week; kom er nog maar eens om op 6 november. 

6 november. De dies natalis van onze vriend en orakel De Grote Veltini, roepnaam Remko. Hij scoorde vandaag geen bonuspunten in zijn Scoritopoule maar handhaaft zich keurig in het geweld van de specialisten en wetenschappers. Zijn verjaardag deelt hij onder meer met renners als Thomas de Gendt en Allessandro Ballan. Uit hetzelfde hout gesneden als hij: niet gezegend met het grootste talent maar wel met een ijzeren karakter. Een andere renner die op 6 november het levenslicht zag was Frank Vandenbroucke. Een coureur met ongekende talenten en een karakter van elastiek. Frank zou vandaag 46 jaar zijn geworden maar liet helaas ruim elf jaar geleden het leven in Senegal. We branden een kaarsje voor hem. Met Frank deelt Remko de deugden van flair en bravoure, die mensen kleur en identiteit geven. Waar Remko gaat, is het nooit stil. Lang zal hij leven!

Morgen is de afrekening op de Alto de la Covatilla. Op bijna 2000 meter hoogte wordt het verdict van de dag en de ronde opgemaakt. Roglic slaapt vanavond in zijn rode trui en weet dat hij alleen maar hoeft te volgen. Hopelijk werkt zijn trui als een rode lap op de stier. 

Met sommige stieren loopt het slecht af in Spanje.

Related Posts