VUELTA 2020 – Etappe 15 – Tussen hoop en vrees

Vandaag was ik door omstandigheden niet in staat om de koers te volgen. Of Jasper Philipsen de terechte winnaar is? Hij was de snelste en dat telt. Volgend jaar rijdt hij voor Alpecin en is hij naast Tim Merlier een snelle finisher die uitgespeeld kan worden in grote finales. Daarnaast zal hij ook de tweede man zijn na Van der Poel in het klassieke Vlaamse werk. Met zijn overwinning van vandaag lijkt hij zijn plaatsje in de Tourploeg voor volgend jaar al veilig gesteld te hebben. 

Het was vandaag de langste etappe van de Vuelta en het geklaag was niet van de lucht. Vroeger waren er nog renners die een lange etappe als uitdaging zagen om concurrenten te stangen. Nu is wielrennen meer en meer een sport met commercie en tv-belangen. Daar passen geen lange etappes zonder deining bij en de renners vinden dat ze al genoeg op de proef worden gesteld. Daar kan ik me in vinden, met de tegenwerping dat ik toch wel kan genieten van etappes waar het spel al snel na vertrek op de wagen is. De manier waarop Froome in 2018 een solo van 80 kilometer uitvoerde, behoort tot de absolute huzarenstukjes van de moderne wielersport. Ook op die manier kun je concurrenten op het tandvlees krijgen en misschien over de rand. Nu vroeg Mas zich af wat de toegevoegde waarde is van lange etappes. Zit hij al in zijn reserves en zakt hij morgen of zaterdag door het ijs?

Ackermann stelde zijn ploeg vandaag teleur. Dat is het lot van alle ploegen die met de tong op de schoenen hun afmaker naar de streep rijden. In Madrid wacht een laatste kans voor de snelle mannen. Tegelijk ga je dan de boeken in als de laatste winnaar van 2020. Daarna breken er voor veel renners spannende tijden aan. Bij welke ploegen zijn er nog plekken vrij en waar heeft men budget om renners een trui, broek en fiets te bieden? Will Barta reed zich deze week in de kijker en zoekt net als vele CCC-collega’s nog een onderkomen. Dat geldt ook voor Dion Smith, die vandaag als vijfde over de streep ging. En is Alex Dowsett inmiddels onder dak?

Hoe is het met Mark Cavendish? Na Gent-Wevelgem was hij wereldnieuws door de openhartige aankondiging van een gedwongen afscheid. Na zijn verschijning in de Scheldeprijs en Ronde van Vlaanderen vaporiseerden de berichten over zijn toekomst. Een winter in dubio lijkt me iets teveel van het goede, dus wie gunt Cav een ereronde?

Related Posts