VUELTA 2020 – Etappe 14 – Masterclass

Wellens of Woods? Wie mocht het tweede kruisje slaan op de finish van de veertiende etappe? De streep was getrokken op de stoep van het lokale seminarie en Wellens was de slimste. Hij koos de binnenbocht en smeet de deur dicht voor zijn opponent. Na afloop liet Wellens doorschemeren dat Dylan van Baarle de beste man in de kopgroep was. Jammer genoeg niet de beste afmaker. Wel was het fijn om Van Baarle in een individueel spotlight te zien. Enkele jaren geleden leek er een potentiële klassieke coureur in hem te schuilen en was hij sterk op de keien. Hij transformeerde echter tot superknecht van Froome, Bernal en Thomas. Ook een keuze voor de knikkers.  Wie neemt het hem kwalijk?

Gisteren sprak ik met ontzag over de prestatie van Thymen Arensman. In zijn eerste grote ronde liet hij zien dat hij nog kracht in de benen heeft en dus goed hersteld van zware inspanningen. Duurinspanningen die zijn lichaam nog niet kende. Vandaag deed hij er nog een schepje bovenop door als eerstejaars mee te zijn in een ontsnapping met louter klasbakken. Woods, Van Baarle, Stybar, Wellens, Périchon en Soler zijn mannen die een palmares hebben en de hardheid hebben om een ontsnapping kansrijk te maken en houden. In het heuvelachtige parcours was het aanvallen, counteren en pokeren in de laatste dertig kilometer. Dat spel beheerst Arensman nog onvoldoende, maar hij kan het alleen leren door te ervaren én verliezen. In dat opzicht was deze Vuelta een belangrijke masterclass voor hem en is het leergeld een uitstekende investering. 

De klassementsmannen hielden de pijlen op zak. In de laatste kilometer hielden ze elkaar als haviken (ja Remko, met één k) in de gaten en bleek er geen ruimte om nog een seconde te snoepen. Morgen is er op papier een overgangsetappe met voldoende hoogtemeters om voor plooiing in het peloton te zorgen. Wie kan, wil en durft vooral? 

Later deze week komt er mogelijk een verdict over de durfal en de waaghals. De geruchten behelsen een schorsing van negen maanden voor Groenewegen. De periode van een zwangerschap. Waarschijnlijk bij toeval bepaald, of misschien ook niet. De (verwachte) schorsing loopt een paar dagen voor de start van de Giro af. De vraag is of Groenewegen dan thuis zijn baby uit de wieg haalt of al weer kilometers maakt in het profpeloton. Ik schat de kans groter dat we volgend jaar Jakobsen weer in koers zullen begroeten. Hij traint op de fiets en dat is bijzonder goed nieuws. Vorig jaar won hij de laatste etappe in Madrid. Een mooie herinnering als inspiratie voor een harde winter?

Ondertussen wisselt een man van 37 nog een keer van ploeg. Giovanni Visconti zien we volgend jaar terug in de kleuren van Bardiani. 

Hij heeft nog een lange weg te gaan om zijn landgenoot Rebellin te evenaren. Rebellin wordt in 2021 vijftig jaar. Nog altijd te jong om president te worden.

Related Posts