VUELTA 2020 – Etappe 13 – De ezel en de steen

Election Day. Vandaag is het erop of eronder voor Trump of Biden. Dat geldt ook voor de mannen in de Vuelta. Op voorhand klinkt de vraag van de dag logisch: hoeveel tijd zal Roglic nemen op zijn concurrenten Carapaz, Martin en Mas? Met de recente herinnering aan de oorwassing door Pogacar zal Roglic anders aan de start staan dan vóór 19 september. Ook in deze Vuelta zullen de verschillen in individuele gevechten bepalend zijn in het secondenspel tussen favorieten die elkaar bergop in een ijzeren greep houden. Zie de Tour. Zie de Giro. Het benadrukt nog maar eens het belang van de beheersing van deze discipline. Niets voor niets onthulde de ASO twee contre-la-montres in het schema van de Tour in 2021. En twee keer Ventoux, voor het spektakel en schouwspel. Maar het spel en de knikkers worden verdeeld in de tijdritten.

Binnenkort zijn er in Nederland ook verkiezingen. Wielrenner van het jaar. Anna van der Breggen zal de prijs bij de dames ophalen na haar prijzenslag in de afgelopen drie maanden. Bij de mannen zal Van der Poel de Gerrit Schulte-trofee mogen afhalen. Zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen was de kroon op een aantal weken absolute topvorm, gelardeerd met diverse zeges en ereplaatsen. Talent van het jaar? Vandaag liet Thymen Arensman zich wederom zien in de derde week van de Vuelta. Hij hoefde slechts 1;30 toe te geven op Roglic en blijkt in de derde week van zijn eerste grote ronde nog sap in de benen te hebben. Misschien kan hij de komende dagen nog eens een poging wagen. Net als Wout Poels, die vandaag een puike tijdrit liet zien en zijn beste resultaat in een grote ronde kan kopiëren.

Roglic liet zich vandaag niet de kaas van het brood eten en zette in de laatste meters aan om de dagzege uit de handen van Will Barta te grissen. De Sloveen maakte een solide en frisse indruk en leek na afloop behoorlijk opgelucht. Ik denk dat de opluchting bij Carapaz en Carthy minstens zo groot is. Carapaz reed binnen zijn mogelijkheden en Carthy reed de beste tijdrit uit zijn carrière. Rise to the occasion. Dat zal zaterdag nog een keer moeten om het bastion van JumboVisma te slopen. Roglic en de zijnen zullen de plakken kaas tussen hun boterhammen willen houden en zich niet voor de tweede keer met zicht op de haven willen laten verrassen. Het bekende verhaal van de ezel en de steen, maar ook de honden en het been. Valverde is de oude vos, Mas de jonge hond. Een hond die hunkert naar koestering van het vaderland. En dat hoeft niet pas op zaterdag te gebeuren.

De gunst van het vaderland is ook de inzet van het spel tussen Biden en Trump. Helaas missen we daar de derde hond.

Related Posts