VUELTA 2020 – Etappe 10 – Döner für lunch

Na het middaguur druppelden de whatsapp-berichten van mijn vrienden en zelfverklaarde analisten en voorspellers binnen. Geertjan berichtte dat hij vandaag rekende op de besnorde Oostenrijker Felix Großschartner. Eerst dacht ik nog dat hij weer te zwaar getafeld had tijdens de lunch bij zijn Duitse werkgever. Waar in Dalfsen op vrijdag vis wordt gegeten en in Tilburg de frietlunch een goede gewoonte is, komt in Duitsland de Döner op tafel. Met saus, zonder sla. Een saus waar je je gezin het hele weekend mee op afstand kunt houden. Een paar uur later kreeg hij bijna het gelijk aan zijn zijde. Alleen Roglic was net te sterk, of net te geil op de boni. Tagessieger!

In zijn Zwolse muziekpaleis draait Paul vandaag de hele dag het nieuwe album van zijn goede vriend Typhoon, ‘Lichthuis’. Soms even de plaat op pauze om de updates uit Spanje te volgen. Paul rekende, of beter hoopte, op een duel tussen de Spanjaarden Aranburu en Aberasturi. De derde man in de groep, Remko, was stil en likte zijn wonden. Hij is fanatiek supporter van Feyenoord en gewend aan zelfkastijding. In de groepsapp plaatste hij een linkje naar een song van Stef Bos, ‘Laat me’. Verder vragen was niet nodig. Wel haalde hij vandaag vier keer zoveel punten in de Scorito-poule. Ik zal vanavond nog eens een oude track van Beck opzetten, of het nieuwe album van Balthazar. Tages-loser!

De rit naar Suances werd twaalf jaar geleden gewonnen door een echte campionissimo. Op nagenoeg hetzelfde parcours versloeg Paolo Bettini destijds Davide Rebellin en Damiano Cunego. Het was zijn tweede etappezege in deze ronde in zijn laatste jaar als professional. De laatste twee jaren van zijn carrière reed de slimme Italiaan in de regenboogtrui. Met twee zeges in Spanje nam hij afscheid in stijl.

De prijs voor de strijdlustigste renner ging vandaag naar onze landgenoot Alex Molenaar. Hij rijdt zijn eerste grote ronde in het paarse tricot van Burgos-BH en is de kamergenoot van Jetse Bol, die we al eerder in de aanval zagen. Ook Pim Ligthart zat vandaag in de vlucht en zo hebben we nagenoeg alle Nederlandse deelnemers al in beeld gezien. In het weekend zal dat waarschijnlijk alleen zijn weggelegd voor Wout Poels. De Limburger kan een flinke stap zetten naar een toppositie in het algemeen klassement maar zal ook een ritzege niet laten liggen. Poels kwam in zijn carrière al twee keer als tweede boven op de Angliru. Cobo en Contador waren hem de baas. Cobo had echter iets teveel gesnoept en daar kwam de inquisitie jaren later pas achter. Poels kreeg een papieren overwinning toegekend. Een echte voelt toch beter.

Aan de finish moesten de Spaanse rekenmeesters nog flink aan de slag en duurde het lang voordat het verdict om de rode trui werd uitgesproken. Roglic won de etappe, prolongeert groen en draagt nu ook rood. Dus naast Poels zullen we ook Lennard Hofstede en Robert Gesink weer veelvuldig door het beeld zien dansen. Hopelijk kan de Condor van Varsseveld ons een mooi weekend bezorgen.

Related Posts