VUELTA 2020 – De bespiegeling

Utrecht huilt en de wielerharten van Breda en ’s-Hertogenbosch wenen mee. Het gedroomde openingsweekend van de Vuelta in augustus smolt als sneeuw voor de zon toen het virus geen tijdelijk probleem is maar onderdeel van een nieuw normaal. Nu start de Vuelta op een doordeweekse dag in oktober en eindigen we op een vorstige novemberzondag in Madrid. Deo Volente. 

In plaats van een ploegentijdrit in Utrecht starten we nu met een etappe met een slotklim van 5 kilometer met een grillig verloop. Dat zet gelijk de toon voor deze Vuelta die vooral in de eerste helft vooral voor de klimmers is gemaakt. In het schema komen gevreesde bergen als de Aralar, Laguna Negra, de Portalet, Aubisque en Tourmalet voor. In de twaalfde etappe is de gevreesde Angliru opgenomen, met vlak onder de top een stukje geitenpad dat 23,5% omhoog loopt. Ga er maar aan staan. Twee deelnemers aan deze Vuelta wonnen er in eerdere edities al eens. Dat zijn Kenny Elissonde (2013) en ‘onze’ Wout Poels (2011). Verder is de Angliru vooral het domein van El Pistolero. In zijn afscheids-Vuelta in 2017 liet Contador nog even zien hoe het moet. Wie won die ronde ook al weer?

Wout Poels staat nu ook aan de start en kan rekenen op de steun van zijn team, al moeten we daar niet veel van verwachten. Mogelijk kan Kevin Inkelaar hem nog het meest van dienst zijn. Hij maakt zijn debuut in een grote ronde. Dat geldt voor meer youngsters, zoals Ide Schelling, Julius van de Berg en Thymen Arensman. Door de gewijzigde planning en gelijkschakeling met de laatste week in de Giro zien we veel nieuwkomers en wellicht ook niet de sterkste teams. Uitzondering hierop is JumboVisma, dat met Roglic, Bennett, Dumoulin, Gesink en Kuss hun sterke Tourblok aan de start brengt. Roglic zal getergd zijn om zijn seizoen goed af te sluiten na de catastrofale laatste tijdrit in de Tour. Met zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik is het eremetaal weer een beetje opgepoetst maar glanzen doet het nog niet echt. Met een tweede overwinning in de Vuelta na zijn zege van vorig jaar kan hij goed de winter ingaan. 

Maar hoe goed is Dumoulin en is hij hanig genoeg? In de Tour offerde de Limburger zichzelf op. Dat was nobel en binnen de stalorders een te verdedigen keuze. Roglic rondde echter niet af en dat zorgt voor wrijving. Dumoulin zal die onvrede extern niet ventileren. Toch zal ook hij de Wet van Planckaert kennen: niets laten liggen dat voor het grijpen ligt. 
Dan zal hij vooral af moeten rekenen met de Spanjaarden. Movistar komt met de complete armada en zet met Valverde, Mas, Soler en trouwe knechten als Erviti, Oliveira, Rojas en Verona hoog in. Menigeen zal zeggen dat het beste eraf is bij Valverde maar was het niet Chris Horner die op zijn 41-ste de Vuelta won? Sprookjes en wonderen bestaan en in Spanje weet je het nooit. 


Achter de overige kanshebbers staan vooral vraagtekens. De grootste staat achter de naam van Chris Froome. In augustus maakte hij een bleke indruk en leek hij ver verwijderd van een vorm die nodig is om mee te kunnen spelen in de debatten van een grote ronde. Wellicht anticipeert Brailsford hier al op door Carapaz als schaduwkopman mee te nemen. Hetzelfde vraagteken staat achter de naam van Aleksandr Vlasov. Veel kenners hadden hoge verwachtingen van hem voor de Giro waar hij na twee dagen al achter het gordijn verdween. EF komt met Carthy, Woods en Martinez, terwijl Groupama met hun tandem Pinot-Gaudu aan de start verschijnt. Hoe goed zijn Chavez en Nieve nog? Kunnen Henao en Formolo verrassen? Of gaat team Sunweb ook in hun derde grote ronde een grote stempel drukken met een roede jonge renners? Robert Power zal voor een goed klassement gaan en met rappe mannen als Kanter, Storer, Van Wilder en Donovan kan men diverse kaarten trekken voor de sprints en ontsnappingen.
In de sprints zullen deze talenten kennis maken met Ackermann en Bennett. Ackermann moet, Bennett heeft al Touretappes in zijn zak en de groene trui boven de schouw. Vaak gaat het dan iets makkelijker.

De grootste tegenstander zal het virus zijn. Madrid is nog ver; verder weg dan ooit.

Related Posts