TOUR DE FRANCE – DAG 9 – UNDERCOVER

Het was een Vlaamse TV-avond. Rond de klok van half tien stem ik dagelijk af op Vive Le Vélo, waar gisteravond onder meer Nico Mattan en Sven Nijs aanschoven. Het voorgerecht bestond uit de eerste editie van een nieuwe familiesoap rond de Planckaerts, gevolgd door de start van Undercover seizoen twee. De eerste reeks van deze misdaadserie was zeer succesvol op Netflix, maar de eerste vertoning vindt wekelijks exclusief plaats op de VRT. Goed voor knallende kijkcijfers.

Dat was in de middaguren ook zo. In de laatste etappe voor de rustdag kreeg niemand rust. Een spervuur aan demarrages leidde alleen tot de aangekondigde afstap van Fabio Aru. In 2017 werd de Italiaan nog vijfde in het eindklassement en won hij een steile finaleklim op La Planche des Belles Filles. Met ruim drie miljoen als jaarsalaris schijnt hij nog steeds één van de bestbetaalde renners in het peloton te zijn. Gekoppeld aan zijn trotse Italiaanse inborst maakt hem dat niet de meest geschikte helper voor Tadej Pogacar, die hem als kopman heeft afgelost bij het team van de Emiraten. De Sloveen pakte de overwinning en liet zien dat hij bergop amper te beteugelen is.

Bergaf was Marc Hirschi de beste. De jonge Zwitser van team Sunweb pakte veel tijd in de dalende stukken en deed dat zeer overtuigend. Net als vorige week zondag miste hij de dagwinst door een verkeerde timing in de sprint. Zijn imago als dark horse heeft hij nu definitief naast zich neergelegd en voor de komende jaren is hij een gevaarlijke klant in alle hellende klassiekers. Hulde voor mijn vrienden Pauluz en Geertjan, die hem reeds dit jaar in hun Scorito-klassieker-team hadden opgenomen. Het oog van de meester maakt het paard vet…

Volgend jaar krijgt hij Romain Bardet als kopman voor de Tour. Bardet laat zich amper zien en is de undercover-rider. Hij rijdt zuinig, verliest weinig, wint niets, maar staat op 30 seconden op de vierde plaats. De Franse pers duikt op Pinot, Cosnefroy en Martin, die nog net twee seconden beter staat in het klassement. Eindelijk rust en schaduw voor Bardet, die als een asperge gedijt in het donker. 

Vandaag is het rustdag en verplaatsing. Tijd voor de pers, een goed boek of een serie. En vanavond Nederland – Italië, met een glansrol voor Donny van de Beek. Wie rijdt er eigenlijk met rugnummer 34 in de Tour? Juist, Pierre Latour.

Related Posts