TOUR DE FRANCE – DAG 8 – STERKE SCHOUDERS

Je had Renault, Raleigh, Telekom, US Postal en Sky. In de Tourhistorie waren dit ploegen die geen ander naast zich duldden en het peloton hun wil konden opleggen. Sterker nog; soms werd de hele koers in een ijzeren wurggreep genomen en lam gelegd. Gisteren wilde JumboVisma graag laten zien dat zij die rol hebben overgenomen. Iets te graag en gretig; de ploeg sprak voor haar beurt en werd daar hard voor gestraft.

Martin, Grondahl, Van Aert, Gesink, Bennett, Kuss. Zes medewerkers die tempo kunnen rijden voordat Dumoulin en filiaalchef Roglic de kassa kunnen opmaken. Met de verre vluchters die meer dan tien minuten uit het vizier waren leek er gisteren geen vuiltje aan de lucht. Yates rijdt in het geel dus zijn ploeg is het aangewezen team om het tempo in het peloton te bepalen. Voor JumboVisma was er geen reden om te gaan rijden, tenzij Roglic en Dumoulin zich oppermachtig zouden voelen. Dat leek en bleek niet het geval, dus kwam het idee om te gaan rijden dan uit de volgwagen? Zijn Zeeman en consorten dan zo slim, en wij zo dom?

De laatste jaren is wel bewezen dat het niet altijd de aanval is waarmee je een grote ronde wint. Continue volgen, geen tijd verliezen in de aankomsten bergop, niet vallen en toeslaan in individuele tijdritten of wanneer zich een buitenkansje voordoet. Het is Roglic en Dumoulin op het lijf geschreven, als excellente chronospecialisten en oplettende roofdieren. Misschien is het huidige succes iets te groot en wil men dat nog verder uitvergroten en etaleren. Anders valt niet te verklaren waarom men gisteren op kop ging rijden. En dan ook nog eens op een dag dat het tankje van Gesink, Bennett en vooral Kuss sneller leeg was dan de dagen ervoor. Dumoulin voelde zich genoodzaakt om zich op te offeren voor Roglic, die zelf als een vis op het droge kwam te spartelen toen hij zijn jonge landgenoot Pogacar niet kon volgen. Roglic hapte naar adem, keek vertwijfeld om zich heen en hoorde ook even niets meer in zijn oortje.

Natuurlijk blijft de supermarktformatie hét team van het seizoen en dat krijgt de komende weken nog klinkende vervolgen. Hopelijk houdt ook de leiding het hoofd koel en blijft iedereen rustig en in zijn rol. Op La Plance des Belles Filles worden de prijzen verdeeld tijdens de tijdrit op de één-na-laatste dag. In Parijs kan men daarna in het geel de Champs- Elysées opdraaien en kan Wout van Aert zijn hattrick voltooien. Rustig blijven: het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen.

Related Posts