TOUR DE FRANCE – DAG 5 – OP VAN AERT STAAT GEEN MAAT

Ongemerkt was ik al twee keer in slaap gedommeld tijdens de status quo-etappe op deze zonnige woensdagmiddag. Naast me lag de VI waar op de achterpagina het hoofd van Kees Jansma staat afgebeeld, die voor het voetbalweekblad  ‘iets op YouTube gaat doen’. Ik pak mijn iPad en controleer mijn dagopstelling in Scorito; alle sprinters staan erin en met gerust hart kan ik nog een banaantje eten voordat de finale gaat beginnen. Nog 70 kilometer. Volgens NOS.nl ligt Grapperhaus onder vuur; moet de Tweede Kamer dan voor vuurwerk zorgen vandaag?

Anderhalf uur later is er van slaap geen sprake en zorgt een Belgisch wonderkind voor verbazing en bewondering. WOUT VAN AERT; zijn naam mag in kapitalen worden geschreven. Waar iedereen al twee jaar sprak van Evenepoel dit en Van der Poel dat, ontwikkelde de meervoudig wereldkampioen in het veld zich tot een ware mastodont en allesvreter op de weg. Gisteren reed hij het ganse peloton in het rood door vijf minuten lang bergop de forcing te doen voor Roglic en Dumoulin. De Sloveen maakte het af maar de helm ging diep af voor het ongekende beulswerk van Van Aert. 

Vandaag leek het spek voor de bek voor de echte sprinters. Alle duurbetaalde haantjes maakten zich al op om de bloemen op te halen: Bennett, Sagan, Ewan, Viviani, Coquard, Nizzolo, Trentin, Hofstetter. Slechts Sunweb slaagde erin een fatsoenlijke trein op te zetten en Cees Bol in ideale positie te manouvreren. De jonge Nederlander slaagde bijna. 

Van Aert won echter zijn tweede massasprint in de Tour, na zijn overwinning van vorig jaar. Met de overwinning in de ploegentijdrit in Brussel in 2019 staat zijn teller op drie overwinningen in twee Tours. Zijn palmares in de zomer van 2020 is nog indrukwekkender met zijn zeges in Strade Bianche en Milaan-San Remo. En passant werd hij ook nog Belgisch kampioen tijdrijden en won hij een etappe en het puntenklassement in de Dauphiné. 

Morgen zijn de frieten en steaks in de aanbieding bij Jumbo; hét feestmaal voor iedere Vlaamse winnaar in de Tour. Frank Lammers zal het met plezier aanprijzen in zijn iets te krappe wielertruitje, voordat hij zondag weer verandert in Ferry. 
Wout checkt nog een keer zijn versnelling. Donderdag staan er drie cols te wachten en zal hij alle klassementsmannen naar adem doen happen. Vrijdag is er een heuveletappe die eindigt in het department Tam. Juist, in die regio legde Wout vorig jaar Viviani, Ewan, Mattews en Sagan erop en pakte hij zijn eerste zege in de Tour. 

Hopelijk hebben de inkopers van Jumbo voldoende frieten en steaks ingeslagen.

Related Posts