TOUR DE FRANCE – DAG 2 – CLUBLIEFDE

Op de tweede dag was alles bij het oude. Geel, groen en wit bungelden in de staart van de koers en voorin toonde Alaphilippe zijn uitzonderlijke talent en inhoud. De Franse klasbak is de vertegenwoordiger van het aanvallende rijden en dat loont. Daarnaast is hij het schoolvoorbeeld dat clubliefde loont. Zijn jarenlange verbond met Patrick Lefevre gaf gisteren weer een felblauwe kleur op de bleke muiltjes van de gedemoraliseerde krijgers van ‘The Wolfpack’.

Lefevre sprak de laatste weken vooral in medische termen en metaforen van hoop op herstel. Zijn sprinterstalent Jakobsen vocht in een Pools ziekenhuis voor zijn leven terwijl zijn oogappel Evenepoel over de kop vloog in de Ronde van Lombardije. Dat was niet de seizoensstart waar de éminence grise op had gehoopt en gerekend. Zijn tranen van opluchting na de winnende sprint van Julian Alaphilippe waren dan ook het vocht van opluchting, blijdschap en dankbaarheid. Die dankbaarheid richtte de winnaar tot de hemel, waar zijn vader sinds twee maanden toekijkt; noch immer zijn grootste fan en vriend. Leven en dood zijn nergens zo verbonden als in de koers. 

In de avonduren kondigde Michael Matthews aan dat hij en Sunweb hun overeenkomst met wederzijds goedvinden voortijdig zullen beëindigen. De Australiër voelt zich niet langer thuis in een talentenploeg die zich niet meer kan of wil opofferen voor een sprinter die de rol van onomstreden afmaker minder frequent in klinkende resultaten weet om te zetten. Eerder al kondigde Sunweb de komst van Bardet aan, wiens positie als grootverdiener bij AG2R komend seizoen wordt overgenomen door Greg van Avermaet. De ene Yates naar Ineos, Oomen naar JumboVisma, Kelderman naar Bora, Froome naar Israel; de transfercarrousel in wielerland steekt de voetbalwereld naar de kroon.

Natuurlijk doet Lefevre ook aan transferpolitiek, maar als geen ander weet hij ook renners lang aan zich te binden. Zowel op de weg als in de begeleiding, waar mannen als Yvan Vanmol en Wilfried ‘Fitte’ Peeters eerder als familie dan collega’s voelen. Oudere winnaars als Museeuw, Boonen en Gilbert gunt hij een afscheid door de voordeur. Voor jonge talenten als Evenepoel, Bagioli en Almeida is hij een harde leermeester. Dat was hij ook voor Alaphilippe, die hij begeleidde van talent, klassiekerwinnaar tot etappezeges in grote ronden. En vorig jaar een langdurige gele trui. Die trui kreeg hij gisteren ook. Hij moest ‘m wel zelf aandoen. 

Related Posts