TOUR DE FRANCE – DAG 18 – DOEKJE VOOR HET BLOEDEN

Drie dagen lang ging Richard Carapaz in de aanval en toch kreeg hij vandaag niet de beloning. Blijkbaar gunt Brailsford de overwinning meer aan zijn trouwe Poolse hardrijder Kwiatkowski die al jarenlang braaf de stalorders opvolgt. Die houding staat een grote renner niet. Als Giro-winnaar zou Carapaz schijt moeten hebben aan de opdrachten van de baas en, wellicht per ongeluk, zijn fiets net iets eerder over de streep moeten duwen. Scheepsrecht is in wielrennen een grondrecht.

Verder bood de etappe weinig deining. Pogacar probeerde het heel even vlak onder de top van de laatste berg, maar Roglic en Kuss counterden met speels gemak. Landa probeerde zijn appelflauwtes van gisteren te compenseren door solo ten strijde te trekken. Hij pakt ruim twintig seconden en kon daarna zijn karretje aanhaken bij het wiel van ploeggenoot Caruso. Helaas trok Kuss het elastiekje weer strak en verdween de spanning op de benen. Alleen een leegloper van Porte op het gravelpad leeg nog opwinding te veroorzaken, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar. Zelfs Wout van Aert en Tom Dumoulin kwamen nog terug in de groep van de klassementsrenners. Van Aert derde in een rit met meerdere cols; het kan allemaal in deze ronde.

Minder goed nieuws uit de Giro Rosa. In een fikse valpartij smakten onder andere Van Vleuten en Vos tegen het asfalt. Vos kwam met de schrik vrij maar Van Vleuten kwam bebloed en met één hand aan het stuur over de streep. De andere hand werd gekweld door een gebroken pols. Einde van de Giro en de regenboogtrui zal volgend weekend ook van schouders veranderen. Hopelijk zien we de spijkerharde Van Vleuten nog terug in het najaar.

Dat geldt ook voor de grenadiers van Ineos. De Tour is niet gered met de zege van Kwiatkowski en de mogelijke bollentrui voor Carapaz. Het belooft echter wel meer spanning voor het vervolg van het seizoen in de grote ronden. Een overwinning in Giro of Vuelta is noodzaak voor de miljoenenploeg en dat verhoogt de druk op Thomas en Froome. Vooral richting Vuelta wordt het speculeren welke renners uit concurrerende ploegen zullen opstappen in de laatste grote ronde van het jaar. Wie heeft er iets te winnen, of verliezen? Zien we Roglic en Pogacar nog terug in reprise, of wil Dumoulin zijn belofte van 2015 nog eens gaan inlossen? Of gaat de 40-jarige vos Valverde nog een keer all the way?


We hopen het maar, nu herfst en winter naderen en het virus nog steeds woekert. Parijs komt steeds dichterbij.

Related Posts