TOUR DE FRANCE – DAG 17 – MAN TEGEN MAN

Vandaag won Miguel Angel Lopez de klim op de Col de La Loze. De Columbiaan was de beste op de grillige klim in de ijle lucht. Geen verrassing: deze klim was Zuid-Amerikaanse klimgeiten op het lijf geschreven. Ook Richard Carapaz bleef lang voorop na een solo van bijna 150 kilometer. De eerste Ecuadoriaan in de Tour moest zijn inspanningen bekopen in de laatste kilometers. Toch zorgde hij voor enig eerherstel op het bleke gelaat van de Ineos-mannen.

De laatste jaren waren we gewend aan de overheersing van de helpers van Froome en Bernal aan de kop van het peloton in de Tour. Die rol leek dit jaar naadloos gekopieerd en nog verbeterd door JumboVisma. Vandaag was dat op de laatste klim anders en leek Landa klaar om de lont in het kruitvat te steken. Bilbao en Caruso buffelden dat het een lieve lust was en rolden de rode loper uit voor hun kopman. Op het moment dat het moest gebeuren versnelde Lopez en zakte Landa door het ijs. Eindelijk was het helpers weg en met de billen bloot voor de grote tenoren. Alleen Sepp Kuss bleef lang aan de zijde van Roglic en dat gaf misschien wel de doorslag voor de aanstaande Tourzege. Pogacar probeerde tot drie keer toe het wiel van Roglic weer te vinden, maar miste net de kracht om aan te haken. Hij verloor 15 seconden op zijn oudere landgenoot en dat voelt mentaal misschien wel als meer.

Vanochtend werd duidelijk dat Egan Bernal niet meer van start zou gaan en dat was geen verrassing. De jonge Columbiaanse Tourwinnaar verloor zondag veel tijd en de rustdag zorgde niet voor verbetering. Speelde zijn rug op of had het management van Ineos te weinig grip op zijn Tourvoorbereiding? Bernal maakte lange trainingsritten van wel 300 kilometer, maar mogelijk ontbeerde het hem aan competitie en explosiviteit. Johan Bruyneel gooide nog olie op het vuur door de suggestie te wekken dat er sprake is van zakelijke scheuringen en liefdesverdriet. Allemaal mogelijke verklaringen, maar in de Giro rijdt Thomas als kopman en de Vuelta is beloofd aan Froome. Wat rest er dit seizoen voor Bernal?

Zo was het niet geheel een Colombiaanse feestdag. Ook Quintana was er al vroeg af en Uran moest Porte en Yates voorbij laten gaan in het algemeen klassement. Hopelijk krijgen we morgen nog enig vuurwerk, voordat we zaterdag echt man tegen man gaan. Eindelijk. Deze Tour kent slechts één tijdrit en dat was vooral bedoeld om de Franse renners kans te geven op een podiumpositie in Parijs. Helaas is die klassering verder weg dan ooit voor mannen als Bardet, Pinot en Alaphilippe. De tweede garnituur met Martin, Barguil en Rolland zal alleen met kunst- en vliegwerk de top-tien nog kunnen halen.

Related Posts