TOUR DE FRANCE – DAG 16 – WELTMEISTER

Tagessieger!’, jubelde onze wielervriend Remko zojuist in onze groepsapp. Op een dag waar de Scorito-elite amper 100 punten kan bijschrijven, mag je victorie kraaien met onder meer Carapaz, Sivakov en Alaphilippe in je dagopstelling. Chapeau Remko en herzlichen Glückwunsch aan Lennard Kämna, de Duitse etappewinnaar. En proficat voor de jarige Wout van Aert, die vandaag 26 kaarsjes mag uitblazen.

Bij JumboVisma zal er vanavond door de renners een liedje voor Wout worden gezongen aan tafel, terwijl de ploegleiding weer een dag zonder grote zorgen kan afkruisen. Parijs komt elke dag dichterbij, met een steeds sterker wordende gele gloed rondom de Eiffeltoren. Daarna wordt de gele gloed al snel vervangen door de aanlokkende kleuren van de regenboogtrui, die eind september in Imola te verdienen valt. Pedersen en Van der Poel komen niet, maar Wout van Aert sprak zich vandaag duidelijk uit. Hij gaat voor winst en niets minder. In deze vorm behoort hij tot de topfavorieten en dat steekt de zelfbewuste Kempenaar niet onder stoelen of banken. In een jaar waarin Evenepoel en Gilbert ontbreken in de Belgische selectie, zal hij de onbetwiste kopman zijn. Dat weet ook Greg van Avermaet, die zijn gouden helm ook zo graag zou voorzien van een likje regenboogverf.

Een andere favoriet is Lennard Kämna. Hij won vandaag de etappe op klasse, talent en inzicht en troefde daarmee Giro-winnaar Carapaz af. Kämna was bij Sunweb al een groot talent maar kampte ook met depressies. Voor enige tijd nam hij afstand van de fiets en kwam daarna sterker dan ooit terug. Vorig jaar toonde hij dat al in de Vuelta en dit jaar won hij een bergetappe in de Dauphiné. Eerder deze Tour moest hij nog het onderspit delven tegen Daniel Martinez op de Puy Mary maar dat leergeld zette hij vandaag snel om in een klinkende zege.  Op deze manier compenseert hij de teleurstellende prestaties van Bora-kopmannen Sagan en Buchmann en kandideert hij zichzelf gelijk als een favoriet voor Imola.

In het Duitse team zal ook Schachmann, de winnaar van Parijs-Nice, tot de beschermde renners behoren. En het wordt ook wel weer eens tijd voor een Duitse wereldkampioen. De laatste was lang geleden: Rudi Altig in 1966. In de laatste decennia waren er nog ereplaatsen voor Erik Zabel, Stefan Schumacher en Andre Greipel, maar ook die medailles liggen onder een dikke laag stof. Dat geldt overigens ook voor de Nederlandse prijzenkast. Zoetemelk is de laatste wereldkampioen, de laatste medaille is uit 1997 van Leon van Bon. Ook voor Dumoulin geldt dat Van der Poel, Mollema en Kruijswijk ontbreken en hij de onbetwiste kopman is. En in vorm.

Max Verstappen kan hem vast bijpraten over de scherpe bochten en grintbakken. Succes verzekerd.

Related Posts