TOUR DE FRANCE – DAG 15 – BEUL UIT DE KEMPEN

Zondagskind Tadej Pogacar stak zojuist de armen in de lucht. De Sloveen was zijn landgenoot Roglic de baas en realiseerde daarmee bijna een kopie van zijn overwinning van de vorige zondag. Toch zal deze zondag de herinnering ingaan als de zwanezang van Egan Bernal. De jonge Colombiaan moest al vroeg lossen op de Col du Grand Colombier en gaf zich over. Hij verschool zich niet achter een spiegelende zonnebril en keek recht de camera in. En de ogen van zijn beul: Wout van Aert.

Van Aert kende weer een topdag. De Kempenaar legde de zweep erover op de eerste kilometers van de laatste col en aan de achterzijde van het eerste groepje stond de deur open. Barguil, Quintana, Martin, Bernal: het elastiek bleek niet oneindig te zijn. Met nog negen kilometer te gaan vond Van Aert het welletjes en gaf hij het commando over aan Bennett en Dumoulin. De lange Limburger zette de cruise-control aan en liet weinig opening voor demarrages. Alleen Adam Yates mocht even voor de groep uitrijden maar zag al spoedig de zinloosheid van zijn poging in.

Van Aert liet zich uitzakken en pikte aan bij Kwiatkowski en Bernal. Zo keek de uitgepierde Colombiaan zijn eigen beul in de ogen, die ook nog eens in het laatste wiel aanpikte en tot de finish kon aanhaken. De wereld op zijn kop. Beeldt u zich dat we in februari het WK veldrijden beleven en in de finale Bernal opduikt in de modder van Oostende, om Van Aert erop te leggen in de sprint. Onvoorstelbaar. Toch gebeurde vandaag in de Franse bergen het omgekeerde.

Het betekent huiswerk en hoofdpijn voor Dave Brailsford. De jarenlange machtpositie van Sky en Ineos is overgenomen door JumboVisma, dat wellicht een nog harder regime voert en de koers volledig in zijn greep neemt. Froome vertrekt bij het Britse team, Thomas is al op leeftijd en misschien zijn mannen als Kwiatkowski, Rowe, Castroviejo en Amador niet goed genoeg meer. Het is tijd voor een verandering van aanpak en strategie. De basis van de Grenadiers goed genoeg. Bernal, Carapaz, Geoghegan Hart, Sivakov, Hatyer en Ganna kunnen fietsen; dat staat buiten kijf.

Nog even terug naar aanpak en strategie. De broers Roodhooft voeren een eigenzinnig beleid met hun ploeg Alpecin-Fenix en dat leverde dit weekend drie overwinningen op. Gianni Vermeersch won vanmiddag de Antwerp Port Epic, terwijl er dit weekend beide dagen werd gewonnen in de Tirreno. Gisteren versloeg Tim Merlier erkende sprinters als Ackermann en Gaviria. Vandaag won Mathieu van der Poel met een sterke jump in de glooiende finale.

Het is nog niet gezegd dat Bernal de sprint in Oostende gaat winnen. Daar zullen ook Merlier en Van der Poel hem het vuur aan de schenen leggen.

Related Posts