TOUR DE FRANCE – DAG 12 – ERFENIS

Tweemaal eerder deze Tour was Marc Hirschi al dichtbij etappewinst. In de sprint tegen Alaphilippe kwam hij te laat en tegen Pogacar en Roglic zette hij te vroeg aan. Beide keren betrof het een etappe op zondag. Vandaag bleek dat Hirschi op een doordeweekse dag over een betere timing beschikt. Met veel flair klom en daalde hij solo naar winst in de Tour en werd daarmee de opvolger van Fabian Cancellara. 

Spartacus beëindigde in 2016 zijn carrière en zijn Zwitserse erfenis werd nog niet definitief en met overtuiging opgeëist. Met regelmaat zien we renners als Schär, Reichenbach en vooral Stefan Küng door het beeld fietsen. Zelden zijn ze bepalend in de finale van een koers. Hirschi liet in deze ronde al zien dat hij het talent en karakter heeft om aanvallend te rijden en voor zijn eigen kansen te gaan. Vandaag openden Benoot en Kragh Andersen voor hem en verstoorde Nicholas Roche de achtervolging. Spekenbrink, Reef en Elijzen kunnen trots zijn op de samenwerking in hun team, die al eerder zichtbaar was in de sprinttreinen voor Cees Bol. 

Van je vrienden moet je het hebben. Soms in je wielerploeg; in mijn geval voor de wielertips. Hirschi werd al getipt door Geertjan en Pauluz. Vanmiddag attendeerde Pauluz me daar nog even fijntjes op toen de Zwitser net het hazenpad had gekozen. Pauluz is een fijnproever en zijn tijd vaak ver vooruit. Door insiders wordt hij geroemd als één van de founding fathers van de Zwolse hiphopscene. Sticks, Rico, Kubus en consorten dragen hem op handen. Zelf is hij daar bescheiden over, net als over zijn curerende functie als muzikale fijnproever bij Plato en Hedon in Zwolle. Scroll maar eens een aantal maanden terug op zijn Twitteraccount en check welke platen hij al tipte. 

Dat doet hij ook met renners. Ik kende Hirschi als kampioen van de beloften in 2018 in Innsbruck, toen hij de betreurde Bjorg Lambrecht klopte. Daarna verdween de jonge Zwitser een tijdje in de anonimiteit, om tijdens de Classica San Sebastian knap derde te worden. Dat gebeurde echter in de schaduw van een ander en nog jonger talent, Remco Evenepoel. Ik verheug me nu al op mooie clashes tussen de Belg en Zwitser de komende jaren in de finale van klassiekers op geaccidenteerd terrein.  
Van een andere vriend hoorde ik zojuist wie de manager van Hirschi is. Juist, Fabian Cancellara. Spartacus kiest zijn eigen troonopvolger.

Related Posts