TOUR DE FRANCE – DAG 11 – EKIMOVJE

En zo kwam er toch nog een verrassende ontknoping in de straten van Poitiers. In de sprint was het vier op een rij met Ewan, Sagan, Bennett en Van Aert. Ewan gooide brutaal de armen in de lucht maar gaf later toe dat dit meer vanuit reactie dan vanuit overtuiging was. Van de vier wist alleen Sagan in deze Tour nog niet te winnen. De Slowaak gooide de beuk erin met een ouderwetse schouderduw tegen Van Aert, met het risico tot diskwalificatie en puntenverlies voor de groene trui. Zo graag wil Peter van die hatelijke tweede en derde plaatsen af. De jury was onverbiddelijk en keurde de kamikaze-actie na enig beraad af.

Op zes kilometer van de meet gingen we drie decennia terug in de tijd. De Oostenrijker Lukas Pöstlberger plaatste een jump en probeerde daarmee de treintjes van de sprintploegen te ontregelen. Was dat al een teken dat Sagan niet zeker was van zijn krachten, of wilde de Oostenrijker een onvervalst ‘Ekimovje’ proberen? 

In de jaren negentig had de kleine Rus uit Vyborg een patent op korte, vlijmscherpe aanvallen in het zicht van de haven. Daarmee wist hij de ploegen van de sprinters het schuim op de mond te rijden en diverse keren slaagde hij met hoge snelheid uit de greep van de hongerige meute te blijven. In dezelfde tijd wist ook Jelle Nijdam op deze manier menig rit te kapen. 

In de moderne tijd was misschien Fabian Cancellara de laatste hardrijder die een dergelijk huzarenstukje in de laatste kilometers kon uithalen. Nu ligt de focus bij de WorldTour-ploegen op de grotere kansen voor de duurbetaalde sprinters. Erkende jumpers als Gilbert en Alaphilippe moeten zich ondergeschikt maken aan Ewan en Bennett en moeten andere momenten van verrassing kiezen. Des te verrassender was het dat uitgerekend Bob Jungels en Kasper Asgreen vandaag in de achtervolging gingen en op die manier hun wagonnetjes ontkoppelden uit de trein van machinist Morkov en de groene jager Bennett.

Pöstlberger wist zich al eerder op soortgelijke wijze in de kijker te rijden. Drie jaar geleden wist de renner van Bora-Hans Grohe met een scherpe solo de eerste etappe in de Giro te winnen. Vandaag slaagde hij niet en was zijn ontregelde werk ook onvoldoende om de weg voor Sagan te plaveien. 

Het zal vanavond stil zijn aan tafel. Misschien mogen de mannen iets extra’s opscheppen bij het eten om de moraal een impuls te geven. Het bordje van ploeggenoot Gregor Mühlberger hoeft namelijk niet meer op tafel te komen nu hij vandaag moest afstappen. Als toetje zal Daniel Oss zich ontfermen over de muziek. Hij kiest voor Eagles of Death Metal. 
Morgen gaan de adelaars met hun stalen ros weer omhoog. Sagan zakt onderuit in zijn stoel.

Related Posts