TOUR DE FRANCE – DAG 1 – HET OLIEMANNETJE

De eerste Tourdag levert altijd stress en bijzondere verhalen op. Vorig jaar gleed de gedoodverfde winnaar Groenewegen onderuit in de straten van Brussel en wist ploegmaat Teunissen toch het geel op te eisen voor Jumbo-Visma. Gisteren wist Jumbo-Visma op geheel andere wijze de hoofdrol op te eisen: als orkestleider van een glijdend peloton en geleider van een verrassende overwinning voor een ploeg uit een oliestaat. 

In de ochtend en vroege middag was er nog weinig aan de hand. De internationale dameselite probeerde elkaar op klasse, inhoud en ervaring de loef af te steken. Dit keer slaagden Van Vleuten en Vos daar niet in en ook new kid Demi Vollering moest het hoofd buigen voor Lizzie Deignan. Daarna kwamen de mannen op het parcours en moesten late lunchers een veilig heenkomen zoeken aan de Promenade des Anglais. De regen kwam met bakken uit de lucht en veranderde de Tour in een uitzending van Ter land, ter zee en in de lucht. Alleen het commentaar van Jack van Gelder ontbrak. 

Misschien was de variant ‘blij dat ik glij’ nog meer van toepassing. Diverse renners raakten op onvrijwillige manier in contact met het spekgladde asfalt door een mengsel van regen, olie en zeepsop. Als eerste slachtoffers kunnen Raphael Valls en John Degenkolb al na één dag naar huis. Misschien kunnen ze boodschappen doen bij de Jumbo waar de boter blijkbaar in de aanbieding is. Tony Martin legde het peloton stil vanwege het glijgevaar en Robert Gesink sprak schande van het ledigheid van de UCI. Wellicht een voorbeeld van de selectieve verontwaardiging die de wielerwereld zo rijk is: in Polen en Lombardije stond de stem van Jumbo op fluisterstand. 
Tom Dumoulin nuanceerde. Hij weet dat hij over twee weken gas gaat geven als Bernal en Pinot onderuit gaan in de haakse bocht van een afdaling. Op dag-1 is iedereen nog vriend; met Parijs in zicht lonkt de verzilvering van een halfjaar focus en voorbereiding en telt iedere seconde.

Tony Martin was vandaag het ‘oliemannetje’ voor Alexander Kristoff. De ervaren Duitser legde de koers stil en gaf de sprinters de gelegenheid om zich optimaal op te laden voor hun eerste strijd. Dat vervolgens een bijna vergeten Noorse renner wint die uitkomt voor een ploeg uit een oliestaat is misschien wel ironisch. Al zit er in Kazachstan ook voldoende olie in de grond zou je denken. Dat kon niet voorkomen dat hun Colombiaanse troef Lopez met slippende banden onderuit gleed tegen een verkeersbord.
In Manchester denkt Guardiola ook over een oliemannetje; dat kleine ventje dat zijn contract wil inleveren in Spanje en zand in de motor van Koeman strooit. 

Related Posts