TIME IS ON YOUR SIDE

Een jaar geleden draaide Wout van Aert zich thuis in bed om. Met een van pijn vertrokken gezicht strompelde hij ’s nachts naar het toilet. De koers leek ver weg en hij richtte zijn pijlen op een terugkeer in de Tour de France van 2020. De Tour die hem in 2019 winst bracht, maar ook pijn en verdriet. Vandaag bracht die Tour hem zijn tweede grote overwinning binnen zeven dagen en glimt het eerste monument op zijn schoorsteenmantel.

Milaan-San Remo is het laatste monument dat ontbreekt in de collectie van Philippe Gilbert. De grootste klassieke Belgische renner van de laatste jaren won vier van de vijf grote klassiekers en was erop gebrand om vandaag zijn slag te slaan. In de eindfase probeerde de Lotto-renner nog op het wiel van de twee vluchters te geraken. Symbolisch gooide hij het hoofd in de schoot toen dat niet lukte. Het was een vorm van abdicatie en overdracht. De nieuwe koning van België heet Wout van Aert. 

Waar de tijd in het nadeel gaat tikken voor Gilbert (38) heeft Van Aert (25) de tijd aan zijn zijde. Na zijn ernstige blessure duurde het lang voordat hij zijn eerste rondjes op de fiets kon maken. Pas bij de laatste koersen in het veld liet hij zien dat hij op de weg terug was, maar nog niet op niveau om in de voorjaarsklassiekers bepalend te kunnen zijn. Zonder het vermaledijde virus was hij mogelijk niet eens aan de start gekomen van koersen als Strade Bianche en Milaan-San Remo. Dat doet echter niets af van twee zeer imponerende overwinningen. Solo en in een sprint-a-deux; het tekent de kracht van een renner die meerdere wapens in zijn arsenaal heeft. 

Hoe de tijd zich in het voordeel van Van Aert gaat ontwikkelen, kunnen we in het vervolg van het seizoen gaan ervaren. Niemand zal verbaasd zijn als de Vlaamse coureur in het najaar nog een dubbelslag zal slaan in koersen als Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, die hem op het lijf zijn geschreven. Voorlopig kan de nieuwe koning van de koers niet meer stuk.

Related Posts