Strade Bianche – Something left in the legs

De ganse middag op het puntje van de stoel. Normaal gesproken wil ik in de streling van de middagzon de luiken nog wel even sluiten, maar dat zat er vandaag niet in. Eerst maakten de Nederlandse rensters er een spannend halfuur van en rondde Chantal Blaak koelbloedig af voor SD Works, met Van der Breggen en Vollering nog op het vinketouw. Met het stokbrood op schoot was het daarna direct koers bij de heren elite. Waar tref je een kopgroep met twee Tourwinnaars vroeg in het voorjaar in een aspirant-Monument-klassieker? 
Net als de wereldkampioen moesten ze het afleggen tegen de ruwe power van de alleskunner uit Kapellen. Twee keer gunde Mathieu zijn concurrenten een tweede adem. Bij zijn derde exploot kwam hij bijkans dwars door het beeldscherm heen en was er geen houden meer aan. Zijn commentaar: “I felt I had something left in the legs’. 

Vroeger waren het de ervaren renners die de koers bepaalden en domineerden. Je won geen klassieker of grote ronde als neo-prof. Nu is het woord aan de twintigers. Van Aert en Van der Poel zijn mid-twintigers; Bernal, Pogacar en Pidcock krijgen nog studiefinanciering. Hoeveel plezier hebben we het afgelopen jaar niet beleefd aan deze titanen die koersen als jonge honden?  

Deze week zag ik Jan Boven zijn ogen sluiten tegen de felle zon in Noord-Italië. Een paar weken geleden stond de ploegleider van JumboVisma nog in het rulle zand en de vrieskou in Oostende als begeleider van Wout van Aert. Vandaag moest Van Aert voor de derde keer passen tegen Van der Poel. De kroon van Vlaanderen’s mooiste kaapte Van der Poel voor zijn neus in oktober nipt weg en ook in het veld was Mathieu zijn meerdere. Was het nog iets te vroeg in het seizoen voor Wout, of is de focus als jonge vader veranderd?

De concurrentie neemt toe. Steeds meer jonge ronderenners wagen hun kansen in de klassiekers met heuvels, zoals Pogacar, Bernal, Rosa en Almeida. Vroeg in het seizoen zongen deze mannen al het hoogste lied in de Emiraten en op de Ventoux. Er is amper tijd om op te bouwen of te wachten op het grote rondewerk. We leven nu, we koersen nu. 
Fuglsang, Wellens, Van Avermaet, Mollema, Bardet, Kwiatkowski. We zagen ze vandaag in beeld, maar bij Moto2. Hebben de dertigers meer koersen en kilometers nodig om in april weer bij de voorsten mee te doen?

Morgen beginnen we in Parijs en in het weekend hopen we het rood-kleurende Nice te bereiken. Hier begon vorig jaar de ellende en werd het coronaseizoen stil gelegd op zaterdag. Wellicht is Parijs-Nice dit jaar het begin van victorie. Voor Primoz Roglic. De Sloveen trainde enkele weken op Tenerife en trapte daar wattages die amper door zijn meter geregistreerd konden worden. Wellicht is er dan toch een dertiger die de onstuimige twintigers tot de orde kan roepen.

Wie moet er anders de bidonnen gaan halen? 

Related Posts