Hoe sterk was Landa?

Bernal eindigt de Giro in het roze. Na de finish stond de oorsprong van zijn roze wolk hem op te wachten. Voor de 24-jarige Colombiaan betekent gelukkig in de liefde, gelukkig op de fiets. Soms nog met een beetje pijn in de rug, maar een goede vrijpartij mag je de volgende dag ook nog wel even voelen. 
De bloemen zal hij ruimhartig delen met zijn teamgenoten van Ineos. De Italiaanse diesels Ganna, Puccio en Moscon hielden het tempo solide en Castroviejo is gepromoveerd tot luitenant op de laatste klim. Vaak reed ‘de snor’ in het wiel van Bernal. De jonge Daniel Martinez reed als een veldwachter die van zichzelf wist dat hij de sterkste was en iedereen aan een touwtje had. De leiband van Ineos en het belang van Bernal houden hem nog tegen, maar voor hoe lang?

Op het podium wordt Bernal geflankeerd door Caruso en Yates. De Siciliaanse routinier verraste daarmee vriend en vijand. Hij was met name gestart om de Spaanse kopmannen Landa en Bilbao te steunen. Vooral voor Landa waren de druiven zuur. De Spanjaard geldt al jaren als een gevaarlijke rups die op een mooie dag daadwerkelijk gaan ontpoppen. Misschien waren winter en voorjaar te koud voor de aspirant-vlinder. Toen hij even tegen de felle mei-zon inkeek, werd hij het slachtoffer van een vervelende valpartij en kon hij onverrichterzake huiswaarts. In retrospectief was het de vraag of Landa Bernal het vuur aan de schenen had kunnen leggen, maar als een luxeknecht als Caruso al zo dichtbij komt…hoe sterk was Landa dan wel niet?


In mindere mate geldt dat voor Simon Yates. Drie jaar geleden zag hij in de verte Milaan al glimmen aan de horizon totdat hij veertig minuten aan de broek kreeg. Het was de dag dat Chris Froome liet zien dat aanvallen soms loont. Yates liet dat deze week ook zien en het was de enige keer dat Bernal om zijn moeder riep en zijn troon zag wankelen. Martinez hield hem echter in het zadel en voor Yates was de secondenwinst kleiner dan gehoopt. Vandaag toonde hij zijn kwetsbaarheid nog eens met een matige tijdrit.

Voor de Nederlanders viel er genoeg te genieten. Mollema viel vaak aan maar miste de pointe om af te kunnen ronden. Exemplarisch voor een fletse ronde van zijn team, waar Nibali een haai met kunstgebit is geworden en Ciccone zijn melktanden maar niet lijkt kwijt te raken. Nee, dan Taco van der Hoorn. Vaak voorin te vinden en de inhoud en ausdauer om door de muur te gaan in de finale. Het leverde hem de mooiste overwinning van zijn carrière op, zoals ook Mäder, Fortunato en Canpenaerts een huzarenstukje opvoerden. Zonder te winnen was Koen Bouwman de revelatie van deze ronde. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, bleek Bouwman bergop de meest constante renner van de supermarktbrigade. Samen met de jonge Noor Foss kon hij tot diep in de finales mee, ook in de derde week. Krijgt hij de kans om voor volgend jaar voor eigen kansen te rijden, of wordt hij nu al genoteerd voor de Tour van 2022?

Dat zal deels ook afhangen van de carroussel. Sagan is einde contract en welke ploeg gaat hem opnemen? Bij Lefevere vertrekken een pak renners, zoals Bennett en Almeida. Vooral de eerzuchtige Portugees lijkt een geliefd object op de transfermarkt. Wie kan hem betalen en krijgt hij de vrije hand? Reken maar uit. Als hij niet de rol van lifesaver voor Evenepoel had moeten spelen, was hij dicht in de buurt van Bernal gekozen. De ergernis daarover was van zijn gezicht af te scheppen. Met terugwerkende kracht zal hij nog wel eens terugdenken aan de gravelstroken waar hij meerdere keren moest inhouden om het grootste talent van de wereld op te wachten. In de laatste week moest Evenepoel opgeven na een crash. Ik denk dat twee weken Giro een harde leerschool zijn geweest voor de jonge Belg, maar dat is wel de plek om het te leren. Op de Zwift of Tacx win je geen koersen. 

Dat laatste is ook wat Guardiola parten speelt. Als speler kon hij in het veld het spel controleren en dirigeren. Maar als coach kan hij de bal er niet zelf inschieten.
De sporter en atleet moeten het zelf doen. Dat weten Bernal en Evenepoel als geen ander. Niemand trapt voor jou.

Zou Dumoulin lekker getraind hebben vandaag?

Related Posts