Het oog van de meester maakt het paard vet

Omloop het Nieuwsblad

Voor mij is het nog altijd ‘Omloop het Volk’. Natuurlijk, de naam van de organiserende krant is gewijzigd en dat wordt geprofileerd. Volkomen begrijpelijk in een tijd waarin de commercie in de wielersport bepalend is. Niet voor niets schakelen we dagelijks al voor de middag in op Eurosport om de UAE tour te aanschouwen. Daarginds komt het goed uit dat de kopman van de eigen ploeg de rode leiderstrui draagt. Dat zien de bazen in de Emiraten graag. 

In Vlaanderen zijn er nog geen coronaversoepelingen mogelijk volgens premier De Croo. De vox populi zwelt aan. Er was geen beter moment geweest om de openingskoers nog een keer te rijden onder de geuzennaam. Koersvolgers blijven echter achter glas en turen urenlang naar het beeldscherm. Geef het volk brood en spelen en ze blijven thuis. Het zal ons lot zijn voor het voorjaar maar we accepteren het graag. Alles beter dan nog een voorjaar zonder Kwaremont, Eyserbosweg of Roche aux Faucons.

In 2020 was Jasper Stuijven de sterkste en voor vandaag staat hij ook hoog op mijn lijstje. De Omloop kent weinig winnaars van buiten de landsgrenzen. Klassieke Vlaamse renners met een venijnige sprint na 250 kilometer zijn hier spekkoper. Denk aan Planckaert, Van Petegem, Museeuw, Van Avermaet en Capiot. In die rij past Stuijven naadloos. Wellicht komt de grootste concurrent uit eigen gelederen. Ik heb ook Mads Pedersen in mijn top-3 geplaatst. Sinds zijn overwinning in Yorkshire in 2019, waar ik zelf als toeschouwer maar net een Van der Poelse hongerklop kon voorkomen, heb ik respect en ontzag voor Pedersen en is hij bij veel koersen een gevaarlijke outsider. Ausdauer, hardheid en een scherpe sprint. Daarbij is de druk van de eerste victorie van het seizoen al van de ketel door de successen van Mollema en Brambilla. Dat voordeel geldt ook voor mijn derde kandidaat, Jasper Philipsen. Van der Poel won zondag in de woestijn en stapt vandaag niet op. Alle ballen van Alpecin kunnen dus op Philipsen, nu ook de rappe Merlier niet opstapt.

Wie gaan we verder zien aan het vertrek? Is Olav Kooij al net zo gehard en competitief als David Dekker? Willen Asgreen en Alaphilippe rijden voor de sprintgrage Ballerini? Trekt Wellens zijn vorm uit Besseges door? Hoe reageert team DSM op alle ophef rondom het vertrek van Hirschi? Kan Pidcock zijn kilometers in het veld te gelde maken op het macadam? Trekt Emirates de kaart Trentin of vertrouwt men op de oude vos Kristoff? Over oud, wijs en Flandrien: het is ook weer eens tijd voor een nieuwe hit van Niki Terpstra. ‘Nu wij niet meer praten’ omgezet naar ‘Nu wij weer serieus koersen’. 

Na het weekend weten we meer. Wie was er goed en wie pakt komende week extra kilometers op de trainingsfiets? Morgen stapt ook Van der Poel op tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne om harde wedstrijdkilometers te maken in aanloop naar Strade Bianche. Over drie weken begint de lente met La Primavera, het eerste Monument. 

Helaas is het dan te laat om nog renners te kunnen wisselen in de Scorito-poules. Roger Schmidt zal waarschijnlijk geen team hebben aangemeld. Zelf was ik na twintig minuten klaar. Niet twijfelen, gewoon trappen. Lekke banden en valpartijen kun je ook niet voorkomen of uitsluiten. Daarom hoop ik vooral op verrassing. Als het dan maar is van renners als Pidcock, Schelling, Dupont, Thijssen of Bissinger, de vijf veulens uit mijn stal. Het oog van de meester maakt het paard vet.

Allez, tijd voor lunch en een pintje.

Related Posts