GIRO 2020 – Etappe 3 – Klever

Gisteren sloot ik af met de droom over Hollands glorie. Vandaag werden we op onze wenken bediend door het goede presteren van Bouwman, Kruijswijk en vooral Kelderman. Daarnaast kregen we onvervalst Brits drama als hors-d’oeuvre. Thomas en Yates zakten diep weg in de asresten van de Etna en denken eerder aan een enkele reis huiswaarts dan aan een moeizaam vervolg in deze nu al spectaculaire Giro.

De Etna was negen jaar geleden het Waterloo van Pieter Weening als roze trui-drager. De Fries had vier dagen eerder de etappe gewonnen en het roze gepakt; een onvervalste dubbelslag. Een paar dagen lang hielden Weening en zijn Rabo-helpers stand, zelfs bij robuuste beklimmingen. De klim naar de Etna was van een andere orde. Alberto Contador won op de vulkaan en nam het leiderstricot over van de blonde Fries. El Pistolero werd gehuldigd als eindwinnaar in Milaan maar werd later geschrapt vanwege het consumeren van verkeerde biefstukken. Met clenbuterol en bearnaisesaus. De betreurde Michele Scarponi staat nu in de boeken als winnaar van de Giro in 2011.

Een generatiegenoot van Scarponi, Giovanni Visconti, leek vandaag de beste kaarten in handen te hebben aan de voet van de laatste berg. Met ruim 30 professionele overwinningen in zijn achterzak leek hij een te geslepen vos voor de Ecudoriaan Jonathan ‘Klever’ Caicedo. Met die gedachte zette Visconti al vroeg in de klim aan maar kreeg de deksel op zijn neus. De taaie Caicedo pakte over en passeerde Visconti die hem op schootsafstand in het vizier hield. Helaas bleek het magazijn leeg bij Visconti en moest hij de overwinning aan Caicedo laten. 

Bijna pakte de Ecudoriaan ook nog het roze. Daarvoor kwam hij milliseconden tekort op de Portugees Almeida, die nu wit én roze draagt. Almeida treedt daarmee in de voetsporen van zijn landgenoot Acacio Da Silva, die in 1989 twee keer de roze trui mocht aantrekken. De eerste keer was na een finish…op de Etna. Da Silva won die dag ook de etappe vóór illustere namen als Herrera en Rominger.

De beste Brit in koers was vandaag James Knox van Deceuninck Quikstep op plaats 22, vlak voor Tao Geoghegan Hart. Yates verloor ruim vier minuten en kan zijn klassementsambities voorlopig parkeren. Dat geldt ook voor Sam Oomen, die ruim 8 minuten op de winnaar moest toegeven. Thomas kwam op ruim 12 minuten. Daarmee bleef hij Weening nog twee minuten voor.

Weening mag de komende dagen knechten voor Vincenzo Nibali. De Siciliaan staat vlak achter Kelderman als zesde geposteerd in het algemeen klassement en krijgt een ultieme kans voor een derde eindwinst in de schoot geworpen. 

Steven Kruijswijk heeft nog een oude rekening openstaan en volgt Nibali op 20 seconden. Milaan is nog ver.

Related Posts