Giro d’Ineos, Vuelta de Grenadiers

Voor het slotweekend reisde Dave Brailsford af naar Italië. Zo was de grote baas getuige van een onvervalse dubbelslag van zijn renners op de laatste dag. Dagzege voor Ganna en eindzege voor Tao Geoghegan Hart. Met zeven dagzeges en de eindoverwinning is het Italiaanse succes compleet voor Ineos-Grenadiers. Meest opmerkelijke feit is dat het gebeurt zonder ‘één van de grote drie’. Froome spoelde vandaag schoon in de Spaanse regen terwijl Bernal zijn wonden likt in zijn thuisland. Thomas vond na een paar dagen reeds zijn einde na een val over een bidon. Zonder speerpunt en strategie kwamen de renners individueel en collectief tot grote bloei. Dat geeft te denken voor de komende jaren. Zien we de befaamde trein van Sky en Ineos ooit nog terug? 

De 25-jarige Geoghegan Hart moest hard vechten voor zijn plekje in het profpeloton. Na zijn eerste stage bij Sky werd hij weggestuurd en pas twee jaar later werd hij alsnog opgenomen in het team. In 2019 schitterde hij in de Tour des Alpes en leek hij samen met Pavel Sivakov de nieuwe troef van de ploeg voor het midden- en hooggebergte. Samen kregen ze het juk van het gedeeld kopmanschap toebedeeld voor de Giro van 2019. Sivakov werd negende in het eindklassement maar Geoghegan Hart zat toen al thuis met een gebroken sleutelbeen. Anderhalf jaar later haalt hij zijn gram en is hij de regelmatigste renner in koers. Dan win je. Niet groots, wel overtuigend. 
Hindley was de beste klimmer van deze Giro. Vandaag bleek zijn motortje te klein om de grote molen van Geoghegan Hart het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Desondanks is hij samen met Hirschi de grootste ontbolstering van dit seizoen bij team Sunweb. Het team zwaait Wilco Kelderman uit met de derde plaats op het podium in Milaan. Kelderman was lang talent, had veel pech en kwam toch boven. Een podiumplek in een grote ronde is zonder voorbehoud een prestatie van formaat. 

Caprapaz gaf de dubbelslag van Ineos een mooi rood randje. De Ecuadoriaan was de beste klassementsrenner en met zijn agressieve stijl wist hij Roglic uit de wielen te rijden. In het beestenweer zocht de Sloveen naar adem en hulp. Alleen Bennett was nog aan zijn zijde en met Mas zocht en vond hij een lotgenoot. Met ruim veertig seconden bleef de schade in tijd binnen de perken maar de rustdag komt als geroepen. Andersom heeft Roglic zich flink in de kaarten laten kijken en zullen in de tweede en derde week de aanvallen in hevigheid toenemen. Feit is wel dat hij dan zelf ook de aanvaller kan zijn, zolang Carapaz het rood om zijn schouders draagt. Ik ben benieuwd of Ineos ook in Spanje het nieuwe normaal voor individuen en het collectief als standaard gaat hanteren. In dat geval krijgen we nog 12 dagen koers om de vingers bij af te likken.

Helaas vandaag geen Parijs-Roubaix. Nu zien we Niki Terpstra ploeteren op de Spaanse cols. Hopelijk over zes maanden weer in het bos van Wallers en over de stenen van Carrefour de l’Arbre. Misschien stiekem wel weer met mensen langs de kant?

In de Vuelta staat Wout Poels elfde op 3:19 en Ide Schelling finishte vandaag aan de zijde van Valverde. Wie won er ook al weer? Was het nou Gorka of Jon?

Related Posts