GIRO 2020 – Etappe 9 – Aanvallen? Winnen of sterven!

Zondag, dag van rust en contemplatie. In religieuze gemeenten als Staphorst en Veenendaal het moment om God te eren en lof toe te zingen. Daar heeft men geen oog en oor voor de geloofsbelijdenis van de wielersport. Mogelijk zijn TV-toestellen aldaar nog steeds verboden of achter kastdeuren en daglicht verborgen. Ook het virus heeft in deze contreien een andere status; niets is groter dan de Almachtige. Wellicht kan de dominee dat ook per telefoon doorgeven aan Wout van Aert. Wout was goed vandaag en misschien de te kloppen man in de kopgroep. Om zichzelf te verheffen en Van der Poel na afloop openlijk te veroordelen, gaat echter zelfs voor de godenzoon van Vlaanderen te ver. 

Mijn zondag kent een rustige aanloop en naarmate de dag vordert loopt de hartslag op. Gelukkig is mijn hart vrijdag nog aan een medisch onderzoek onderworpen en heb ik groen licht om me aan drie koersen tegelijk te laven. Eerst diende ik het gevecht met een haperende koffiemachine te winnen alvorens ik de zaterdag-NRC kon spellen. Youp, LeBron en Klaas. Weinig koers. Dan maar de laatste episode van De Grote Plaat. Adrie van der Poel was te gast bij Johannes en John en vertelde boeiend over verleden en heden. Met name de impact van Patrick Lefevre op zijn carrière was mij niet bekend en vergroot mijn bewondering voor de managementkwaliteiten van de grand patron. Daarnaast gaf Adrie onbewust al antwoord op de uitspraken die Wout van Aert drie dagen later zou doen. De koers is gemaakt om aan te vallen: je wint of je sterft. Met die mentaliteit heeft hij zijn zonen Mathieu en David opgevoed en dat zit diep geworteld in hun karakter. Wellicht kan de dominee ook aan Van Aert laten weten dat hij ’s vaker moet luisteren naar De Grote Plaat?

Het was mij ontgaan dat vandaag ook Parijs-Tours op de kalender stond. Gelukkig heb ik sportieve vrienden die zelf fietsen en me twee kilometer voor de finish wisten te alarmeren voor wéér een Sunweb-victorie. Casper Pedersen pakte de bloemen en Joris Nieuwenhuis, de getalenteerde gitarist, wist ook podium te rijden. In de zijlijn, maar met hoofdletters, een grote chapeau voor onze wielervriend Remko, die de 100 kilometer tussen Dalfsen en Baarn in recordtempo fietste, ondanks een straffe wind op de kop. Flandrien-op-zondag; voor de gezondheid wellicht beter dan een lofzang op de Heer in een volgepakt gebedshuis. 

In de Giro trekt EF een lange neus. De Portugees Guerreiro pakte de dagzege door Castroviejo in de laatste meters te kloppen. De boete voor de veelbesproken tricots is beantwoord met twee overwinningen binnen een week. De klassementsrenners hielden hun kruit grotendeels droog op de kletsnatte dag. Kelderman en Fuglsang sprokkelden seconden en Kruijswijk en Almeida reden om de schade te beperken. Kelderman staat nu tweede in het klassement en laat het roze graag om de schouders van Almeida, die na de rustdag het tricot weer zal moeten verdedigen.

Reed Van der Poel in Gent-Wevelgem dan echt met het objectief dat Van Aert zeker niet mocht winnen? Na afloop kwam Mathieu er speciaal even voor terug bij Sporza om de verbale aanval van Van Aert ferm te pareren. Waren het twee honden en één been en ging Pedersen er mee heen? Of was de groep op kop te groot en met te sterke afmakers? Planckaert analyseerde dat er geen drie wafels en twee pannenkoeken mee reden. Dat is evident met mannen als Bettiol, Degenkolb, Küng, Trentin en Pedersen in de kopgroep, alsmede twee renners van de Wolfpack. Stuk voor stuk klasbakken met meerdere pagina’s palmares. Dan gaat het niet alleen om twee kemphanen, al was op de Kemmelberg overduidelijk dat zij als enige aan elkaar gewaagd waren en dat de rest blij was het leven te hebben. Het been ging naar de slimme Pedersen maar dat mag geen verrassing zijn: ik had de Deen gisteren reeds als winnaar getipt.

Ondertussen pruttelt de frituur hier voor een snelle en ongezonde maaltijd op zondag met het bord op schoot. Hopelijk wordt het geen chasse patate zoals Dylan Teuns vandaag moest ervaren. 

Voordat het goud op tafel komt, stuur ik nog snel twee exemplaren van de dubbelroman van Willem Elschot (Lijmen/Het been) naar Van Aert en Van der Poel. Met een beetje geluk hebben ze het deel over Lijmen vóór zondag uit. 

Related Posts