GIRO 2020 – Etappe 8 – Rust, reinheid en regelmaat

Het nieuws van de dag was de exit van Simon Yates. Na etappe zeven kreeg de Britse hoop milde klachten en dat leverde twee keer een positief resultaat op bij testen. Vreemd of verrassend genoeg waren de testen van de andere renners van Mitchelton-Scott negatief en kunnen zijn collega’s de ronde vervolgen. Ook in Vlaanderen was er vandaag positiviteit bij Jan Bakelants van Circus-Wanty Gobert. Dinsdag testte hij negatief, woensdag reed hij de Brabantse Pijl en drie dagen later is het mis. Gaat het alarm nu ook af bij Tiesj Benoot, Michel Wuyts en Lotte Kopecky, die woensdag in Extra Time Koers aan tafel zaten naast en tegenover Bakelants? Een Ronde van Vlaanderen zonder Benoot zou een hard gelach zijn, maar wat is De Cauwer zonder Wuyts? 

Het virus bepaalt al maanden ons leven en is nooit weg. Met angst en beven kijken we naar de stijgende aantallen besmettingen en de nieuwe maatregelen die voor dinsdagavond zijn aangekondigd. Ondertussen ging het in sportbubbles redelijk tot goed en haalde de Tourkaravaan de eindstreep zonder al te veel kleerscheuren. Sinds een aantal dagen zien we in voetbal en wielrennen het aantal besmettingen stijgen. Vroeger aten renners slechte biefstukken of was er misschien een zakje doping over de datum. Een goede reden om af te stappen, net als de kwelling van de fameuze derde bal. Een eeuwenoud fenomeen waar nog immer geen goede oplossing of behandeling voor is gevonden. Anders dan rust, reinheid en regelmaat. Dat missen we in dit seizoen. Geen Amstel, geen Parijs-Roubaix. Nu lijkt ook de finish van de Vuelta in Madrid als een mistige fata morgana in rook op te gaan. 

Vandaag werd de koers gemaakt door zes vluchters, waarbij de voertaal Engels zal zijn geweest. Alex Dowsett was de minste en de slimste. Een oude wielerwet deed weer eens opgeld. Ploeggenoot Matthias Brändle ging eerst en werd tot de orde geroepen. Toen Dowsett vervolgens ging kreeg hij een vrijgeleide en de reactie van Rosskopf, Puccio en Holmes was laat en zonder overtuiging. Dowsett kreeg vleugels en benutte zijn talent als tijdrijder maximaal. Het was zijn tweede overwinning in de Giro na een eerdere zege in 2013 in dienst van Movistar. Dat gebeurde ook in de achtste etappe. Cijfermatige autisme is geen enkele renner vreemd. 
In 2013 behaalde Dowsett zijn overwinning in een tijdrit van ruim 54 kilometer, waarin hij Bradley Wiggings met klein verschil versloeg. Nibali droeg die dag het roze en ook renners als Kangert, Boaro en Henao eindigden in de top tien. Beste Nederlander was Stef Clement. Misschien nu de beste wieleranalist onder de ex-renners?

Morgen weer een split screen: een steile klim in de Giro en wind en regen in Gent-Wevelgem. In Italië hoop ik op Kelderman en Kruijswijk in de voorste gelederen (en misschien een roze tricot) en verwacht ik Nibali, Fuglsang en Bilbao. Daarnaast kunnen Majka en Konrad uit hun slof schieten. 
In Vlaanderen verwacht ik De Cauwer en hoop ik op Wuyts. Benoot is afgemeld door Sunweb en hun kaarten gaan op Cees Bol. Zelf verwacht ik een groep van een man of tien met snelle mannen zoals Van Aert, Stuijven en Philipsen. En met Mads Pedersen. Hij wint.

Een uitgeslapen en wakkere Van der Poel is echter een gevaarlijke klant. Van nog een nachtje wakker liggen zal hij niet gedroomd hebben. 

Related Posts