GIRO 2020 – Etappe 4 – Schoenenreus

Op 23 augustus werd Arnaud Démare Frans kampioen op de weg. Het was een logisch gevolg van een seizoen waarin alles klopt. Zelfs als de weg omhoog gaat zet hij de tanden op elkaar en wordt hij niet meer per definitie gelost. Dat bleek al in de Ronde van Wallonië, tijdens de wegwedstrijd van het EK en de Giro-etappe van vandaag. Niet alles wat de rappe Fransman aanraakt verandert in goud maar met de wind in de rug valt er veel op de goede plaats. Vandaag was dat ook het geval bij de fotofinish van de vierde etappe in de Giro. Met miniem verschil viel het kwartje de goede kant op voor Démare en bleven Sagan en Ballerini beteuterd en met lege handen achter.

Gisteren en vandaag is het deadline-day in het voetbal. Klaassen terug naar Ajax, Douglas Costa terug naar Bayern München en Wesley Hoedt terug naar Lazio Roma. Veel ruilhandel met gesloten beurzen en het aantal verhuurde spelers is ontelbaar. Het geld is op en de onzekerheid groot.
In het wielrennen is de transferwindow iets ruimer en is de Giro een prima etalage om je kunsten te tonen. Vooral als je voor een team als CCC rijdt. De Poolse Schoenenreus houdt er binnenkort mee op en gaat alleen verder met het damesteam. Oude schoenen weg gooien voordat je nieuwe hebt? Fausto Masnada koos eieren voor zijn geld en rijdt in de Giro al in het blauwe truitje van Deceuninck-Quickstep. Greg van Avermaet neemt zijn trouwe helpers Schär en Van Hoecke mee naar AG2R Citroen. Bevin en De Marchi mogen volgend jaar knechten voor Froome bij Israel Start-Up Nation (ISN). Trentin gaat naar UAE. Maar waar rijden Geschke, Rosskopf en Zakarin volgend jaar?


De meest actieve partij in transferland is Ineos Grenadiers. Froome vertrekt naar ISN. In zijn plaats komen Adam Yates, Daniel Martinez, Richie Porte, Laurens de Plus en Tom Pidcock het team versterken. Brailsford wil duidelijk de staatsgreep van JumboVisma afslaan en terug op de troon na een verloren Tour en een dramatisch begin van de Giro. Nadat Thomas voor zichzelf de roze loper had uitgerold in de eerste tijdrit, tuimelde de Welshman gisteren over een bidon en besloot hij vandaag dat verder rijden zinloos is. Met een bekkenbreuk is dat ook onverstandig.
De laatste redding is de Vuelta: wie gaat daar de meubelen redden?

Morgen rijden we voor het eerst op het vasteland en gaat het op en af. In de finale is er een lange klim van 20 kilometer en daarna nog 10 kilometer dalen op het scherpst van de snede. In het verleden hadden we voor een dergelijke etappe Paolo Salvodelli op kunnen schrijven. ‘De Valk’ combineerde kunde, lef en ervaring. Motorrijders kozen eerder zijn wiel dan dat ze voor hem uit durfden te rijden. Op die manier wist hij twee keer de Giro te winnen. Net als Nibali, die in het huidige peloton tot de beste dalers wordt gerekend. Zal hij morgen al een pijl afvuren en de jonge coureurs schrik aanjagen?

Vandaag zagen we Pieter Weening op kop om tempo te rijden voor Nibali. Eerder in de etappe ging de lange Fries onderuit toen hij over een bidon reed. Hij viel de goede kant op, net als het kwartje voor Démare.

Related Posts