GIRO 2020 – Etappe 20 – LeMond / Fignon

Morgen beginnen Hindley en Geoghegan Hart opnieuw op nul. Na drie weken koers staat de weegschaal van verlies en winst in balans en bepaalt het resultaat van de laatste tijdrit wie de eindoverwinning in Milaan zal opeisen. Dat was drie jaar geleden ook het geval bij de overwinning van Dumoulin, die op de laatste dag van positie vier naar één jumpte. Een dergelijk huzarenstukje zit er voor Kelderman niet meer. Zijn achterstand is te groot en de tijdrit te kort. Toch verbetert hij zijn beste positie in een grote ronde (vierde in de Vuelta van 2017) naar een derde plek in de eindrangschikking in deze adembenemend spannende Giro. Dat is een unieke prestatie en een grote buiging waard.

Drie weken koers is voor Kelderman net te lang gebleken. Zowel donderdag als vandaag waren de benen goed genoeg voor een subtopper en dat is ook zijn positie. Met zijn keuze voor Bora-Hans Grohe had hij dat zelf al impliciet aangegeven. Bij die ploeg zal hij moeten knechten voor Buchmann, Kämna en Schachmann. Als Kelderman zichzelf goed genoeg zou achten voor de hoofdprijzen had hij beter kunnen kiezen voor het aanbod van Alpecin-Felix waar hij de absolute kopman in de grote ronden had kunnen worden. De terechte vraag is of hij die druk ook aan zou willen en kunnen en het dan kan waarmaken en afmaken. Vandaag vocht hij voor wat hij waard was zonder ooit over zijn theewater te gaan. Wilco reed voor het podium en op de meter. Een overtuigende en bazige klassementsleider had gereden voor de dood of de gladiolen.

De sleutelrol was weggelegd voor Rohan Dennis. Wie het weet mag het zeggen, maar ik had de beste man nog niet eerder gezien zodra de weg omhoog loopt. Nu Thomas weg viel en Geoghegan Hart opschoof in de hiërarchie blijken er onbekende krachten in team-Ineos te schuilen en zijn vooral de opofferingsgezindheid en teamgeest opvallend. Ganna, Puccio, Swift en Castroviejo deden hun werk meer dan behoorlijk, ook soms tegen hun natuur en kwaliteiten in. Mocht Geoghegan Hart morgen de Giro winnen kan hij de zege delen met Dennis. En als hij tweede wordt, dan ook. Op een dergelijke locomotief zal de NS nog jaloers zijn. 

In de Vuelta zagen we vandaag de nieuwe Sunweb-lichting al op de deur kloppen. Thymen Arensman geldt al jaren als een groot talent en reed als jongeling zij-aan-zij met Tadej Pogacar, Aleksandr Vlasov en Joao Almeida. Hij is nog een jaartje jonger dan deze drie supertalenten die dit jaar al bepalend blijken in klassiekers en grote ronden. Arensman heeft dus nog een jaartje tegoed en dat is nodig om etappes zoals vandaag koel af te maken. Op het Waalse finishklimmetje was de ervaren Wellens slim en sterk. Dat heb je nodig om te scoren in grote ronden. Plus een beetje geluk: het was al de derde keer in deze week dat Wellens het probeerde. De aanhouder wint.

Op het derde scherm kijken we naar Barca-Real. De luizenploeg van Zidane staat voor door een versierde penalty van de slimme en sterke Sergio Ramos. Na die wedstrijd switchen we naar de Premier League voor de strijd tussen de ploegen van Donny en Hakim. Waarschijnlijk kijken ze zelf vanaf de bank toe, net als wij.
Morgen is er Formule1 op het derde scherm en in Spanje finishen we bergop. In Italië zullen we een halfuur in uiterste concentratie en spanning de verrichten van Geoghegan Hart en Hindley volgen. Het verschil tussen LeMond en Fignon wordt mogelijk uit de boeken gereden. Wie had dat drie weken geleden kunnen dromen?

Related Posts