GIRO 2020 – Etappe 19 – De sterkste of de slimste?

Mauro Vegni knapte uit zijn vel. ‘Niemand is groter dan de Giro’, foeterde de capo di tutti capi. Een beetje regen en een temperatuur van 13 graden zijn toch prima parameters voor een herfstetappe in oktober? Toch werd de start van de laatste vlakke etappe verplaatst en werd er pas rond 1430 uur opgestapt. Blijkbaar zijn de ploegen en de renners toch de baas? Zonder artiesten geen show!
Vegni mag zich in zijn handen wrijven. De koers is dagelijks spannend en competitief en met veel kunst- en vliegwerk lijkt zijn ronde de eindstreep in Milaan te halen. Diverse keren pakten zich donkere wolken samen over het vervolg van deze Giro, vooral na de exits van Yates en Kruijswijk en hun complete ploegen. Sunweb wist de besmettingen in hun team te beperken tot Michael Matthews, hetgeen als een knappe escapade mag worden beschouwd. Enige consequentie is de overgestructureerde ploeg wel vreemd. Waar in België Tiesj Benoot vanuit stalorders aan de kant moest blijven nadat hij in een tv-show op anderhalve meter van een besmette collega had gezeten, werd Matthews in Italië als een incident zonder collateral damage afgehandeld. 

De etappe van vandaag was bedoeld als cadeau voor de sprinters die de bergen hebben getrotseerd. Dat pakte anders uit.Toen Bora-Hans Grohe vandaag de strijd met de vluchters opgaf werd er gezellig gekeuveld in het peloton. Kelderman kwam buurten bij Geoghegan Hart en de Brit schaterlachte om de grappen van zijn goede vriend Jai Hindley. Morgen zullen de messen weer geslepen zijn voor de laatste strijd op de bergtoppen. Zondag is het ieder voor zich en heeft Kelderman het voordeel van de ervaring en betere tijdritskills. 
Drie Belgen waren gezamenlijk niet bij machte om de Tsjechische hardrijder Cerny te achterhalen. Campenaerts deed nog een vermetele poging en lijkt klaar om zondag de strijd aan te gaan met Ganna voor de slotrit naar Milaan. Daar zal ook Cerny zich melden in de top van het klassement. Hij zorgde vandaag voor de eerste World Tour-zege in dit seizoen voor CCC, net voor het sluiten van het seizoen en het einde van dit team. Gerechtigheid komt vaak te laat.

In de Vuelta draaide het wel uit op een massasprint. Jasper Philipsen leek de slimste en Sam Bennett bleek de sterkste. Zijn complete team verscheen in de laatste vijf kilometer aan de kop van het peloton en Morkov dirigeerde de trein met de juiste snelheid over de rails. Niets leek een eenvoudige zege in de weg te staan. Philipsen koos slim positie maar zette net iets te vroeg op het de dalende finishstrook, waardoor Bennett maximaal gebruik kon maken van zijn pure snelheid en kracht. Philipsen is volgend jaar ploeggenoot van Van der Poel, die hem nog wel iets kan bijbrengen over het juiste moment.
Ook in de Vuelta wordt er gerommeld aan de route. Helaas worden de Franse cols dit weekend gemeden en dat betekent geen Portalet, Aubisque en Tourmalet. De nieuwe zondagse finish is ook bergop en kende met Barguil en Quintana al echte grimpeurs als winnaar. Movistar slijpt de messen en de Grenadiers zullen de munitie van Carapaz voeden. 

Morgenavond spelen Barca en Real de eerste Classico van het seizoen. Een kolfje naar de hand van Ronald Koeman. 
Hij is niet altijd de sterkste, wel vaak de slimste.

Related Posts