GIRO 2020 – Etappe 18 – Van je vrienden moet je het hebben

De Stelvio. Magische berg met mythische verhalen. 48 haarspeldbochten en dan ben je boven in de sneeuw. Op de hoogte van 2758 meter voel je de ijle lucht in je longen en de kou in je vingers. Twaalf keer eerder vormde de Stelvio het dak van de Giro. Fausto Coppi was in 1953 de renner die als eerste boven kwam. Naar hem is de Cima Coppi vernoemd; de prijs voor de renner die de hoogte bergtop in de Giro als eerste passeert. Na Coppi was die eer onder meer weggelegd voor Charly Gaul, Jean-Rene Bernaudau, Dario Cataldo en Mikel Landa. En natuurlijk Thomas de Gendt, die in 2012 als eerste boven kwam en bijna de Giro wist te winnen. Vandaag ging de eer naar Rohan Dennis. Wie had dat gedacht?

Rohan Dennis was vandaag de locomotief voor Tao Geoghegan Hart. Met vijf overwinningen in deze Giro en nog eentje op komst (Ganna gaat zondag de afsluitende tijdrit winnen) blijkt de honger van Ineos nog niet gestild. Dennis zette zich op kop en reed in strak tempo de Stevio op. In zijn wiel plakte de stoicijns volgende Geoghegan Hart en de soepel roulerende Jai Hindley. Kelderman zat een tijdje op het elastiek, moest loslaten, stond op breken, herpakte zich, won tijd terug en verloor uiteindelijk 2;18. Maar hij won de roze trui!
KELDERMAN – MAGLIA ROSA. 

Het zat er al twee weken aan te komen en toch wist hij steeds het tricot af te houden, om pas kort voor Milaan de verdediging op zich te nemen. Morgen kan Démare nog een keer zijn kunsten etaleren en zaterdag wordt het D-Day voor Kelderman. Geoghegan Hart en Bilbao zullen de mannen van Sunweb links en rechts attaqueren op de drie klimmen naar Sestriere. 

De grootste concurrent van Kelderman is Hindley. De jonge Australiër is de beste klimmer in deze ronde en zal als verdediger meegaan bij tempoversnellingen van de concurrentie. Met slechts twaalf seconden verschil is hij de tactische kameleon van Sunweb. De switch van verdediger naar actueel speerpunt is snel gemaakt en vandaag werd daartoe de generale repetitie al opgevoerd. Ploegleider Luke Roberts hield kort halt bij Kelderman en reed daarna zonder pardon en met hoge snelheid door naar zijn nieuwe raspaardje. In wie heeft hij het meeste vertrouwen? 
Kelderman kan maar beter eens gaan buurten bij zijn toekomstige Duitse vrienden. Misschien kunnen Sagan, Konrad en Majka nog een paar hand- en spandienst verrichten op zaterdag. 

In de Vuelta ging het vandaag om de laatste twee kilometer en deden de voorafgaande 163 er nauwelijks toe. Ook in deze ronde nam Ineos het heft in handen om Carapaz goed af te zetten voor de laatste klim. Zelfs Froome voelde zich niet te groot om te knechten, al legde hij daarmee de basis voor de overwinning van zijn toekomstige ploeggenoot Dan Martin. Zelf had ik de Ier na een matige Tour al min of meer afgeschreven en niet genoteerd bij het rijtje kanshebbers in deze Vuelta. Excuses Dan, iets te snel geoordeeld. Maar we spreken elkaar over 18 dagen. Afrekenen doen we pas in Madrid. 

Morgen reken ik op een mooi duel van de cracks Bennett en Ackermann. Ik hoop op een verrassing met Jon Aberasturi, de snelle man van Caja Rural. Al was het maar voor de herinnering aan Mathieu Hermans en Erwin Nijboer.

Related Posts