GIRO 2020 – Etappe 14 – Oogappel

In zijn regenboogtrui was Ganna vandaag koning, keizer, admiraal. Na de zege in de openingstijdrit en zijn verrassende tussendoorse etappezege lag zege nummer drie als het ware op hem te wachten. De machine haperde vandaag niet en Dennis, McNulty en De Gendt moesten op eerbiedwaardige afstand genoegen nemen met de troostprijzen. Voor Ganna is het te hopen dat alle testen negatief blijven zodat de Giro, tegen alle protesten in, Milaan kan bereiken. Op de laatste dag kan hij dan nogmaals toeslaan en zijn trui maximaal glans geven. Wel zal hij dan komende week een aantal zeer pittige bergtoppen moeten trotseren.

In het verleden was dat vaak het probleem voor de grote tijdritspecialisten in de drieweekse ronden. In het algemeen waren ze vaak iets te groot en te zwaar om lichtvoetig over de toppen van de cols te scheren. Soms was de winst ook al binnen en was het idee van afstappen en huiswaarts keren te aanlokkelijk. Renners als Oosterbosch, Van Emden en Westra staan nu niet bekend als adelaars in het hooggebergte. Aan Van Emden kan Ganna een voorbeeld nemen. Hij won in 2017 de afsluitende tijdrit in de Giro nadat hij als een beer had afgezien in de dagen ervoor. 
Met tijdrijden en Vlaanderen in het hoofd dwaalden mijn gedachten ook nog af naar de opvolger van Bert Oosterbosch in het team van Peter Post. John Talen was ook een echte rooie en een tempobeul van het zuiverste soort. Post pikte hem op nadat Talen in 1986 wereldkampioen op de 100 km ploegentijdrit werd, samen met Gerrit de Vries, Tom Cordes en Rob Harmeling. Talen won onder andere de GP Pino Cerami, Dwars door Belgie en de Grote Scheldeprijs. Zijn beste resultaat in Vlaanderen was een derde plek in 1990. 

Na 1990 was een podiumplek in Vlaanderen’s Mooiste nog maar voor drie Ollanders weggelegd: Frans Maassen, Erik Dekker, Niki Terpstra. Terpstra won al in Vlaanderen, werd tweede en derde. Dit jaar is hij blij dat hij kan opstappen na zijn verschrikkelijke val op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in de zomer. De kans op een muzikale verrassing in de lijn van ‘Liefde voor muziek’ of ‘Als je wint’ is klein. Van welke muziek houden Van Aert en Van der Poel eigenlijk? Clouseau, Het Zesde Metaal of Charlotte de Witte?

Vandaag waren youngsters als McNulty en Almeida de grote winnaars terwijl veteranen als Nibali, Pozzovivo en Fuglsang veel tijd verloren. Dat kwam niet onverwacht. Hun kansen liggen in de laatste week waar veel renners nog zwart brood zullen eten. Kelderman presteerde naar behoren en kunnen. Nu Almeida in het roze blijft rijden blijft het gewicht van de koers bij zijn ploeg liggen en zullen zij de Italiaanse furie moeten weerstaan. En hoe goed is die jonge McNulty? Net als Pogacar is hij pas 22 en het tweede onbevangen talent dat zich kan mengen in de strijd om de ereplaatsen van een grote ronde. Met dank aan de scherpe scouting van Matxin Fernandez en Alan Peiper, die ook met Bjerg (21), Ardila (21) en de Oliveira-broers (24) nog hoge ogen gaan gooien.

Patrick Lefèvre komt deze dagen ogen tekort. Zijn oopappel Almeida rijdt al dagenlang in het roze en wordt geweldig ondersteund door Masnada, Knox en Honoré, terwijl ook Keisse en Serry hun steentje bijdragen. Toch zullen die laatste twee morgen met weemoed opstappen voor een zware dag in de Italiaanse bergen, terwijl in hun Vlaanderen de hoogmis van het jaar wordt gereden. Ook zonder dikke rijen fans langs het parcours is de wielerkoorts tot grote hoogte gestegen in hun thuisland. Zonder Greg van Avermaet, die toch het verstand boven het gevoel laat prevaleren. 
Van Aert, Van der Poel en Asgreen staan op ieders lijstje. Ik geloof niet in Alaphilippe op dit parcours. Wel in de kracht van de Denen zoals Kragh Andersen en Mads Pedersen en in de leepheid van ‘Italaáánders’ als Bettiol en Trentin. Sempre.

De wekker is gezet. In de eerste ontsnapping hoop ik op pure Flandriens als Guillaume van Keirsbulck, Jens Keukeleire, Stan Dewulf, Stijn Vandenbergh, Bert de Backer, Dries de Bondt of Piet Allegaert.
Of Nathan van Hooydonck. De appel valt nooit ver van de boom.

Related Posts