GIRO 2020 – Etappe 12 – Chocolade Jacques

De Giro van vandaag was nat. Door materiaalpech van Padun kreeg Narváez de zege in de schoot geworpen. Na Carapaz en Caicedo is hij de derde Ecuadoriaanse etappewinnaar in de Italiaanse ronde. Voor de start was er nog meer water en niet vanuit de hemel. Thomas de Gendt trok de transparantie van de organisatie over de actuele Covid-situatie in twijfel en brengt daarmee het doorgaan van de laatste week ernstig aan het wankelen. Haalt de Giro Milaan en gaat de Vuelta wel van start?

De voorlopige startlijsten van de Spaanse ronde liegen er niet om. Froome probeert zijn seizoen en blazoen te redden en dat zal de nodige kruim gaan kosten. Mogelijk zal ook zijn ploeggenoot Carapaz nog geheime ambities koesteren. Jumbo Visma brengt een deel van zijn Tourploeg in stelling maar laat in het midden of Dumoulin of Roglic de steun zal krijgen. Time will tell. EF komt met Woods en Martinez, terwijl ook Tourganagers als Pinot, Mas en Valverde opstappen. De Emiraten laten Pogacar thuis en zetten hun kaarten op een sterk collectief met Covi, Formolo, De La Cruz en Henao. 
Verder stappen veel talenten op voor hun eerste grote ronde en daaronder veel jonge Nederlanders. Kevin Inklaar, Ide Schelling, Julius van de Berg en Thymen Arensman krijgen de kans om hun vleugels uit te slaan en te harden in een drieweekse koers op het hoogste niveau. Hopelijk zien we hen met enige regelmaat in beeld, zoals Etienne van Empel vandaag ook weer een plek had gevonden in de ontsnapping-van-de-dag in de Giro. 

Gisteravond genoot ik wederom van Vive Le Vélo. De liefde voor de fiets spat er vanaf, alsmede het respect voor renners en oud-coureurs. Anna van der Breggen en José de Cauwer spraken bijna verliefd over Mark Cavendish: ‘hij doet het nog zo graag’. Zij gunnen hem nog een extra seizoen in het peloton en wie weet is er nog een ploeg die hem die kans gunt. Wanty-Gobert werd genoemd; de aimable Hilaire van der Schueren is wel voor zo’n stunt te porren.

De wielerhistorie kent vele Belgische liefhebbers en mecenassen die tegen de koers aan wilden schurken. Francois Lambert was in 1989 slechts kort in het peloton te zien met zijn ADR, maar won dat jaar met Greg Lemond en sportdirecteur De Cauwer wel de Tour. Gisteravond haalde Dave Bruylandts herinneringen op aan zijn beste Ronde van Vlaanderen in het shirt van Chocolade Jacques. Ik was het shirt en de ploeg al bijkans vergeten. Dat zal minder snel gebeuren bij de nieuwe shirtsponsor van FC Emmen. Easy Toys heeft reeds voor de eerste wedstrijd zijn investering terug verdiend en zal nog jarenlang onderdeel zijn van quiz- en kennisvragen. Vandaag werd bekend gemaakt dat het niet alleen om naambekendheid en massale verkoop van kinky artikelen gaat. De jeugd van Emmen gaat spelen met de naam van het lokale noodlijdende dierenpark op de borst. Barmhartigheid bestaat nog! Ook in de wielersport. Rüdiger Selig stapte gisteren vlak voor de finish van de Grote Scheldeprijs af om zich te bekommeren om de hard gevallen August Jensen. Verschillende ploegen, andere belangen, maar beide sporter en mens. Zo kan het ook.

Narváez nam er vandaag de tijd voor. Bril op de neus, Ineos in beeld, jasje open en ook nog even de aandacht vestigen op Grenadier. In de bus lag een handdoekje klaar en de pen voor het tekenen van zijn nieuwe contract.

Related Posts