GIRO 2020 – Etappe 10 – Grinta in de brinta

Grote renners geven vroeg of laat altijd antwoord. Vandaag was een veel bekritiseerde renner heel vroeg op de afspraak. Vanaf het moment dat de koers in gang werd gezet was Peter Sagan op de voorposten te zien. Vorige week verloor hij bergop van Diego Ulissi en moest hij zijn meerdere erkennen in Arnaud Démare in de snelle sprints. Dan moet het roer om en blijkt Peter een fantastische omdenker. Hij koos de route van vroege vlucht en tactisch inzicht en bleef als laatste over. Leeuwenmoed, oersterk en niet kapot te krijgen, zoals Sagan in zijn beste dagen. Het is bijna jammer te noemen dat hij zondag ontbreekt in Vlaanderen.

Sinds de Tour van 2019 was er geen bijschrijving meer geweest in het grote boek der overwinningen van Peter de Grote. Een onverwachte en ongekende periode van droogte; wanneer zou Sagan de bloemen weer water kunnen geven? Met het verstrijken van de tijd was de kritiek inmiddels gegroeid tot de hoogte van Stelvio en Galibier. Eerst waren Bennett, Ewan en Van Aert de plaaggeesten, waarna Démare hem lelijk in de weg zat in de Italiaanse ronde. Vandaag vond hij het genoeg en ging hij van start tot finish in de aanval. Ganna, Ciccone en Swift liet hij achter zich en toen Piet Pelle naderde op de laatste helling trapte Peter zijn gaspedaal nog een keer in. Aan praatjes in de pers heb je iets; het beste antwoord geef je met een klinkende zege en dat weet hij als geen ander. Chapeau voor Sagan!

Voor de rest van de dag waren er vooral verliezers. Op de fiets was dat Harm Vanhoucke, naast de fiets was dat Jakob Fuglsang. Voordat we gingen fietsen waren dat reeds de mannen van Mitchelton Scott en Jumbo Visma. Spijtig dat de Giro zonder hen verder moet, net als voor Michael Matthews. Zou Matthews op de rustdag al op bezoek zijn geweest bij zijn toekomstige ploeggenoten, evenals Affini? Het heeft weinig zin om naar oorzaken te zoeken zolang renners positief zijn getest zonder ook maar een vermoeden te hebben. Wellicht kunnen we beter bidden dat de Giro Milaan gaat halen, dat we zondag kunnen starten op de Grote Markt en dat de Vuelta de zegen van boven krijgt. Zonder hoop geen leven, zonder grinta geen zege.

Vanavond spreken Rutte en de Jonge strenge woorden tot het volk. We zullen ons de komende weken schrap moeten zetten om het tij te keren. Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan Peter Sagan. Geen woorden maar daden.

Related Posts