GIRO 2020 – Etappe 1 – Split Screen

Zal Julian Alaphilippe morgen zijn eerste koers als regerend wereldkampioen winnend afsluiten in Luik? Filippo Ganna gaf vandaag het goede voorbeeld door in zijn regenboogtrui de eerste etappe van de Giro d’Italië te winnen. Hij veegde op imponerende wijze met iedereen de straat aan in een winderig Palermo. Late starters ondervonden veel nadeel van een veranderende wind, waardoor Gerant Thomas na de eerste dag al een voorschot kan nemen op een snelle roze trui-overname.

Met de lunch op schoot was ik net op tijd om de dadendrang van Campenaerts te kunnen volgen. Helaas waren de wegen in Palermo niet gekuist en vloog de Vlaming al snel onderuit. Zijn roze droom bleek niet meer dan een vluchtige zeepbel. Geraint Thomas startte in tegenstelling tot concurrenten als Vlasov, Nibali, Kelderman, Kruijswijk, Fuglsang en Majka al vroeg op de middag. Met de einduitslag op schoot kreeg hij daarmee het gelijk aan zijn zijde. Mogelijk zijn na de eerste dag youngsters als Almeida en Foss wel zijn grootste tegenstrevers. Beide renners heb ik opgenomen in mijn Scorito-team voor deze Giro, maar vandaag buiten de basis gelaten. Een kenner heeft ook zwakke dagen als hij wordt geteisterd door hoofdpijn. Dat kost geen minuten; hoongelach en de rode lantaarn zijn mijn deel.

Nadat Rohan Dennis dezelfde tijd had neergezet als Martijn Tusveld haalde ik mijn wenkbrauwen op en schakelde ik over naar Sporza. Daar was Mathieu van der Poel net op de trappers gaan staan voor een imposante strafexpeditie over de Muur en de Bosberg. Klassementsleider Pedersen vocht als een leeuw en tijdrijders Kragh Andersen en Kung bundelden de krachten om de Nederlander tot de orde te roepen. Tevergeefs. Tegen een Van der Poel in deze vorm is geen kruid gewassen. Naast de etappe pakt hij ook de eindzege mee en stapt hij morgen op in LBL.
Onverzadigbaar of overmoedig? Ik zou een dagje op de rollers adviseren en daarna met de benen op de bank bij vader Adrie en moeder Corinne met een split screen op de Giro en LBL.

Terwijl Pedersen kraakte schakelde ik even terug naar Eurosport. Net op tijd om daar de merkwaardige en pijnlijke val van Miguel Angel López mee te krijgen. In de eerste etappe van de Tour had de Columbiaan al laten zien dat hij niet de meest vaardige stuurman in het peloton is. Hij gleed toen met zijn hoofd tegen een flexibel verkeersbord en kon zijn Tour vervolgen, zelfs nog met een etappezege. Dit zit er nu niet meer in. Zo is Astana op dag één al een belangrijke pion kwijt en verloren Vlasov en Fuglsang al meer dan een minuut. Net als Kelderman en Kruijswijk, die beiden op de eerste dag al een flinke uppercut te verwerken krijgen.

Morgen eindigen we met een klim die naadloos in het parcours van die andere koers op het scherm zou passen. In Luik is Alaphilippe de te kloppen man, met Hirschi en Schachmann als schaduwfavorieten. Ik zet in op Michael Woods.

In de Giro hoop ik op een rechtstreeks duel van de klassementsrenners. Fuglsang zou normaal gesproken vandaag in Luik winnen, maar daar is hij niet en daarom doet hij het in de Giro. Matthews en Ulissi kunnen zijn wiel niet houden en Thomas pakt het roze.

Niets mooier dan voorspellen vanuit de luie stoel. Ik denk ook dat het morgen regent in de Ardennen en zeker op Roland Garros.

Related Posts