GIRO 2020: De bespiegeling

Vandaag start de Giro d’Italia. Helaas niet in een zonovergoten Boedapest met een duel tussen de Vlaamse tenoren Campenaerts en Evenepoel, maar een tijdrit op Sicilië is ook niet te versmaden. Met drie tijdritten en een brute laatste week in het verschiet kan het een enerverende en spannende Giro worden tussen Thomas, Nibali, Yates en Ciccone.

Ciccone? De Italiaanse aanvaller ontbrak in de Tirreno-Adriatico na een positieve coronatest en was twee weken uit competitie. In een seizoen dat door het virus volledig op de kop is gezet zou het ironisch zijn als een getroffen renner kan uitblinken in een grote koers. En daarmee het virus overwinnen en verslaan. Mogelijk hebben de twee weken gedwongen rust hem goed gedaan, of doen ze hem juist de das om in de derde beslissende week? 

In de Tirreno waren de Britten toonaangevend. Simon Yates won de Italiaanse wielerweek vóór Geraint Thomas en beide kopmannen maakten op die manier hun Giro-ambities duidelijk. Yates en Thomas weten hoe het is om een grote ronde te winnen én verliezen. Over dat laatste kan Steven Kruijswijk meepraten. Hij zal met gemengde gevoelens vooruit kijken naar de laatste zaterdag als de Colle dell’Agnello op het programma staat. In 2016 reed Kruijswijk in het roze over de top en maakte hij daarna een salto mortale in de afdaling en won Nibali de Giro. Bij beide renners is het nu gissen naar de vorm, maar een Italiaanse campionissimo in eigen ronde dien je nooit te minachten. 

De Nederlanders? Er stappen tien landgenoten op en wellicht zien we vandaag Van Emden en Kelderman in de voorste gelederen van de etappeuitslag. Kelderman en Oomen rijden hun laatste grote ronde voor Sunweb en zullen die vrijheid graag willen benutten. Volgend jaar rijden ze weer onder de knoet van een ploegregime en zijn de kansen schaarser. 

Ramon Sinkeldam is de steun- en toeverlaat voor Arnoud Démare die in augustus de beste sprinter van het peloton was. Dat mocht hij niet laten zien in de Tour maar in deze Giro schrijf ik hem op voor minstens twee zeges. De concurrentie is uit vorm: Sagan, Gaviria en Viviani hebben meer pijn in het hoofd dan in de benen. Wellicht kunnen Italiaanse kamikazepiloten nog roet in het eten gooien. Naast Démare zet ik mijn kaarten op mannen als Davide Cimolai en Davide Ballerini. It’s in the name..

Mogelijk gaan we van de Nederlandse renners good-old Pieter Weening nog wel het meest in beeld zien. De Fries uit Harkema zal in de verlenging en herfst van zijn carrière moeten knechten voor de Haai van Messina en zijn boezemvriend, de Gekko van de Abruzzen.

Vandaag zullen we een duel beleven tussen de specialisten Ganna en Dennis. Wellicht zelfs een clean sweep voor de Grenadiers met Thomas.
De Vlamingen hopen op een betere Campenaerts dan zijn prestatie in Imola doet beloven. Ik attendeer u graag op de Italiaan Edoardo Affini. Hij stapt op voor Mitchelton Scott en is voor de komende jaren reeds vastgelegd door Jumbo Visma. Vorig jaar stond hij op het podium bij het EK tijdrijden naast Evenepoel en Asgreen. Geen slechte namen om te flankeren. 

Na drie weken denken we nog eens terug aan deze voorspelling en zien we dat alles weer anders is verlopen. Het voorspel is echter net zo mooi als het vuurwerk.

Related Posts