GIRO 2020 – Etappe 2 – Druiven zijn zuur; rapen zijn gaar

Djokovic wil dat lijnrechters worden vervangen door de technologie van Hawk-eye. In de Eredivisie werden deze week drie rode kaarten geseponeerd en werden de ingrepen van VAR-arbiters nietig verklaard . In Luik werd Alaphilippe teruggezet na een onregelmatige sprint, al wees de technologie al aan dat Roglic als eerste zijn wiel over de streep drukte. Alleen in de Giro was er vandaag geen technologie nodig om een duidelijke verliezer aan te wijzen: Peter Sagan.

Sagan was vandaag een grotere verliezer dan dat Ulissi de verrassende winnaar was. In de slotfase zagen we sprinters als Démare en Matthews zich positioneren voor de laatste kilometers, maar het was de befaamde tandem Conti & Ulissi die het pak uit elkaar trok. Sagan zag het en reageerde tijdig en bekwaam. Op het wiel van Ulissi was de tank echter leeg en in de laatste meters was de Italiaan zeker van zijn zevende zege in de Giro. Voor Sagan zijn de druiven zuur en de rapen gaar; op winnen lijkt dit jaar bijkans een vloek te rusten.  

Dan La Doyenne. Pas ver in de finale vonden de vier tenoren van de laatste weken elkaar. De wereldkampioen, het grootste talent en winnaar van de Waalse Pijl,  de Tourwinnaar en de grote verliezer van de Tour. Roglic won, plakt een pleister en leek daar erg opgetogen over, net als de gedienstige Dumoulin. Hij deed de forcing en offerde zich wederom op, hopelijk voor het laatst. 

Van der Poel zal teleurgesteld zijn en met recht. Hij kon lang mee in de finale en moest pas in het laatste deel van de Valkenrots passen. Desondanks zal een dergelijke kans in deze koers zich voor Mathieu niet vaak meer voordoen. Daar zal vader Adrie, zelf winnaar in 1988, hem nog meermaals aan herinneren. Desnoods met de technologie van de VAR erbij om het moment te bepalen waarop je scherper moet zijn en het wiel van de sterkste moet pakken.

Woensdag gaan we in de lage landen verder met de Brabantse Pijl. Vorig jaar won Mathieu hier met speels gemak de sprint van Wellens, Matthews en Alaphilippe. Dit jaar zal de concurrentie bijkans nog groter zijn. Veel renners en ploegen staan nog droog en kunnen winst gebruiken als water in de woestijn. 
In Italië staat ons de Etna te wachten. Sagan slaat een dagje over, maar wie brengt morgen Thomas aan het wankelen? Ik droom over Hollands glorie met Kelderman, Oomen en Kruijswijk. Etienne van Empel gaf vandaag al het goede voorbeeld.

Related Posts