DE DAG VAN DE VALLENDE RENNERS

De dag begint met het bericht dat Bernal last heeft van zijn rug. Daarna volgen verontrustende berichten over valpartijen van Buchmann en Kruijswijk die beiden de Dauphiné moeten verlaten. Zelfs de onaantastbare Primoz Roglic kwam met een gescheurde broek aan de finish; het lot treft ook winnaars.
Amper bekomen van de schrik zien we in de Ronde van Lombardije de val van een topfavoriet in de afdaling van de Muro di Sormano. Remco Evenepoel verdwijnt met een vlekkeloze salto in het skoekeloen en laat ons hart een paar slagen overslaan. Als slotstuk snijdt een Italiaanse dame op onverschrokken wijze de bocht af voor Maximilian Schachmann, die in volle vaart op de zwarte auto knalt. 15 augustus 2020 is de dag van de vallende renners.

Uiteraard werd er ook hard gereden op de Italiaanse cols en nog harder in de technische afdalingen. Trek-Segafredo leek in de finale de beste kaarten in handen te hebben met Nibali, Ciccone en Mollema, de titelverdediger. De mannen uit Messina en Groningen moesten het afleggen tegen de Deense alleskunner Fuglsang. Op de laatste klim schudde hij met speels gemak zijn medevluchters Vlasov en Bennett van zich af en reed onbedreigd op zijn tweede klassieke overwinning af. Mollema eindigde kort en ook Van der Poel reed top-tien; prestaties van formaat. Maar toch overheerst het gevoel van val en pijn.

De chutes van Kruijswijk, Buchmann, Evenepoel en Schachmann zijn niet de eerste valpartijen van dit seizoen. De dramatische beelden van Groenewegen en Jakobsen in de Ronde van Polen willen we graag zo snel mogelijk vergeten. Misschien willen we allemaal te graag, te hard en te snel na maandenlang verplicht huisarrest. In dat opzicht gaan we voorbij aan de druk en stress die de start van een in elkaar gefrommeld seizoen van drie maanden opleveren. De renners hebben als koeien een half jaar te lang op stal gestaan; ze zien en voelen het prikkeldraad en de stroom niet die de afrastering vormen. Sterker nog; ze worden er doorheen gejaagd door de druk van het moeten presteren. Organisatoren, sponsoren, ploegleiders, media, tv-gelden, publieke opinie. 

Ik had me verheugd op een monumentale en unieke middag van de Ronde van de Vallende Bladeren. Wie bedenkt de straf om deze wedstrijd op een snikhete nationale feestdag in augustus te verrijden? Lombardije hoort in oktober en de Tour in juli; hoeveel rampspoed staat ons mogelijk nog te wachten? 
Morgen steken we een kaarsje op voor Remco, naast het kaarsje voor Fabio. En die dame in haar zwarte auto levert haar rijbewijs in tijdens de wekelijkse biecht bij meneer pastoor. 

Schachmann haalt opgelucht adem.

Related Posts